Κλιμάκωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο με εκατέρωθεν απειλές

Κλιμάκωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο με εκατέρωθεν απειλές

Κλιμακώνεται η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά τις νέες δηλώσεις του Donald Trump, αλλά και την αντίδραση του Πεκίνου, που διαμηνύει ότι εάν χρειαστεί θα επέμβει για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ από τους Αμερικανούς και τη Νότιο Κορέα. 

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι διατυπώνονται σοβαρές επικρίσεις για τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ, τόσο από πολιτικούς όλων των κομμάτων όσο και από τα ΜΜΕ, καθώς θεωρείται ότι ο D. Trump «πέφτει στο επίπεδο ενός δικτάτορα» και με τις επιθετικές δηλώσεις του περιορίζει τις δυνατότητες εκτόνωσης της κρίσης, αυξάνοντας την απειλή μιας πολεμικής ανάφλεξης που μπορεί να αποδειχθεί ανεξέλεγκτη.

Οι εξελίξεις επιδρούν αρνητικά και στις διεθνείς αγορές, σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, με τους δείκτες να κινούνται αρνητικά σε όλα σχεδόν τα μεγάλα χρηματιστήρια.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλιμάκωσε τη ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα χθες, δηλώνοντας ότι η ηγεσία της θα πρέπει να είναι «πολύ ανήσυχη» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του. Η κίνηση αυτή έγινε μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο που αφορά στην εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

Μάλιστα με ανάρτησή του στο Τwitter, o αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα προειδοποίηση προς την Πιονγκγιάνγκ, επισημαίνοντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Kim Jong-un θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!»

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ ερωτηθείς για το ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου σχετικά με την κορεατική κρίση, δήλωσε πως, «αντιλαμβάνεται την ερώτηση, αλλά δεν λέει στον εχθρό εκ των προτέρων τι θα κάνει», επιβεβαίωσε όμως την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες».

Όσον αφορά στην Κίνα, διεμήνυσε ότι σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα θα παραμείνει ουδέτερη. «Η Κίνα οφείλει να καταστήσει σαφές ότι στην περίπτωση που η Βόρειος Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που απειλούν αμερικανικό έδαφος και οι ΗΠΑ απαντήσουν, θα τηρήσει ουδέτερη στάση», ανέφερε η εφημερίδα Global Times, που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Πεκίνου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει αδιάφορα στην περίπτωση προσπάθειας ανατροπής του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

«Εφόσον ΗΠΑ και Νότιος Κορέα εξαπολύσουν επιθέσεις και επιχειρήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βορείου Κορέας για να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο, τότε η Κίνα θα τους αποτρέψει από το να το επιτύχουν».

«Η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται σε κάτι αντίστοιχο με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα (αρχές της δεκαετίας του ''60)», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING''s στην Ασία, Robert Carnell, για να προσθέσει: «Όσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει να κλιμακώνει τον πόλεμο των δηλώσεων, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης».

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Νότιος Κορέα παραμένουν τυπικά σε κατάσταση πολέμου με την Βόρειο Κορέα από το 1953, καθώς η λήξη του τότε πολέμου (στον οποίο είχε εμπλακεί άμεσα η Κίνα) είχε σηματοδοτηθεί με μια εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Στο μεταξύ, όπως εκτίμησε το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ, θα απαιτηθούν μόλις 14 λεπτά μέχρι οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας να πλήξουν τους στόχους τους, στην περίπτωση που η Πιονγιάνγκ εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά της αμερικανικής νήσου. Βεβαίως, το σύστημα συναγερμού θα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αναφερόμενου γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο το εάν και κατά πόσο θα προλάβουν να αντιδράσουν σε μια τέτοια περίπτωση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Φωτογραφία: Wikimedia Commons