H αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πυροδότησε εξελίξεις στην Τουρκία, με αρνητικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τον Τύπο στη γείτονα, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό των απανταχού Αρμενίων που εξέφρασε με επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.
Μ.Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δήλωση του τονίζει πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την Ιστορία».
“Words cannot change or rewrite history.”
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 24, 2021
We have nothing to learn from anybody on our own past. Political opportunism is the greatest betrayal to peace and justice.
We entirely reject this statement based solely on populism.#1915Events
«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», τονίζει χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Μπάιντεν διαστρεβλώνει την ιστορία
Αξίζει να επισημανθεί ότι νωρίτερα το το τουρκικό ΥΠΕΞ στην πρώτη του ανακοίνωση, μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου»
24 Nisan Hk. https://t.co/WFtXCYt6ay pic.twitter.com/UrtqM7vYUg
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) April 24, 2021
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ είναι σαφές ότι «η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» που ορίζεται αυστηρά στο Διεθνές Δίκαιο».
Φαχρετίν Αλτούν: «Σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας»
Για «λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ», έκανε λόγο ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν.
«Απορρίπτουμε σθεναρά τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» και τον καταδικάζουμε εντόνως. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ατυχή, λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς η Ουάσινγκτον επέλεξε να ρίξει σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter.
Biden yönetiminin 1915 olaylarını “soykırım” olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) April 24, 2021
ABD makamları bu açıklamayı yaparken ne yazık ki lobilerin taleplerine diz çökmüşlerdir.
Konuyla ilgili açıklamamız; https://t.co/PWeychBpIm
Φουάτ Οκτάι: «Αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από Αρμένιους αντάρτες»
Μετά τον διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, που έκανε λόγο για «λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ» κατόπιν της δήλωσης του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με την οποία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σειρά είχε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο Φουάτ Οκτάι.
«Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», επισήμανε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter.
2️⃣Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve
— Fuat Oktay (@fuatoktay) April 24, 2021
Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur.
Gerçekleri görmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır.
Ιμπραήμ Καλίν: «Η πολιτικοποίηση της ιστορίας δεν είναι ποτέ μια λογική και ηθική πράξη»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν που σε ανάρτησή του στο twitter υπογράμμισε:
«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα την αβάσιμη δήλωση του αμερικανού προέδρου για τα γεγονότα του 1915. Η πολιτικοποίηση της ιστορίας δεν είναι ποτέ μια λογική και ηθική πράξη. Είναι κρίμα που οι ΗΠΑ υπέκυψαν σε μια ομάδα συμφερόντων σε βάρος της παραμόρφωσης των ιστορικών γεγονότων και της αποξένωσης ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.»
We strongly reject and condemn @POTUS’s unfounded statement on the events of 1915. Politicizing history is never a rational and moral act. It is a pity that the US has succumbed to an interest group at the expense of distorting historical facts and alienating a NATO ally.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) April 24, 2021
Ντ. Μπαχτσελί: «Σωστή απόφαση» όσα έκαναν στους Αρμένιους - Να τιμήσουμε τους «ήρωες» μας
Κυνικός εμφανίστηκε χτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου Προέδρου και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και όχι μόνο απορρίπτει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά επισημαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε εύλογες αιτίες να προβεί σε αυτήν.
Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), αφού πρώτα συμβουλεύει όσους υποστηρίζουν τα περί γενοκτονίας να διαβάσουν και τα «σκονισμένα σε κάποιο ράφι τουρκικά αρχεία», υπογραμμίζει:
«Τα γεγονότα του 1915 είναι το φυσικό αντανακλαστικό, μια σωστή απόφαση, ένα ισορροπημένο βήμα μιας αυτοκρατορίας που έφαγε ένα στιλέτο στην πλάτη. Επιπλέον, η απέλαση [πορείες θανάτου] ήταν υποχρεωτική επιλογή εθνικής ασφάλειας εκείνη την εποχή. Εκείνοι που εντοπίζουν τη γενοκτονία εδώ είναι κύκλοι με εχθρότητα που δεν θα βρουν απήχηση ποτέ στο τουρκικό έθνος».
1915 olayları sırtından hançer yiyen bir İmparatorluğun doğal refleksi, doğru bir kararı, dengeli bir adımıdır. Kaldı ki tehcir, o dönemki milli güvenliğin zorunlu bir tercihidir. Burada soykırım izi sürenler Türk milletine hiç geçmeyecek düşmanlık besleyen çevrelerdir.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) April 24, 2021
Ενώ σε άλλη ανάρτησή του σημειώνει χαρακτηριστικά: ότι με την υπόθεση απελάσεων [πορείες θανάτου] του 1915, σώθηκε τουλάχιστον για 100 χρόνια η χώρα μας. Είναι εθνικό καθήκον κάθε πατριώτη και κάθε έθνους να τιμήσει τη μνήμη της γενιάς των ηρώων που έχουν τη θέληση αυτής της στρατηγικής αποφασιστικότητας με έλεος και σεβασμό. Είναι πνευματικό καθήκον να θυμόμαστε τις άγιες μνήμες τους με σεβασμό».
1915 tehcir vakasıyla son yurdumuzun en az 100 yılı kurtarılmıştır. Bu stratejik kararlılıkta iradesi bulunan kahraman nesli rahmetle ve hürmetle anmak her vatanseverin, her milletperverin milli görevidir. Onların aziz hatıralarını ihtiramla hatırlamak manevi bir vecibedir.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) April 24, 2021
Διαμαρτυρία στον Πρέσβη των ΗΠΑ
Επιπροσθέτως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, David Satterfield, κλήθηκε στο Υπουργείο όπου του διαμηνύθηκε ότι η Άγκυρα «θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει έντονα» τη δήλωση Μπάϊντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων και ότι η δήλωση αυτή «στερείται ιστορικής και νομικής βάσης».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Σε αντίστοιχο ύφος και η ανακοίνωση του ο εκπροσώπου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (ΡΛΚ) Φαΐζ Οζτράκ, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η περιγραφή των τραγικών γεγονότων του 1915 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν ως «γενοκτονία» καταγράφεται στην ιστορία ως σοβαρό λάθος. Αυτή η δήλωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, αλλά και σε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφιλίωσης μεταξύ των λαών της Αρμενίας και της Τουρκίας, θα προκαλέσει δε επίσης, ανεπανόρθωτη ζημία.
Τα γεγονότα του 1915 άφησαν ένα στίγμα στη μνήμη του τουρκικού και του αρμενικού λαού ως μια εξαιρετικά τραυματική τραγωδία και καταστροφή. Δηλώσεις αυτού του τύπου δεν βοηθούν καθόλου στην επούλωση αυτού του τραύματος. Ο ρόλος που θα έπρεπε να έπαιζαν ειδικά οι κρατικοί αξιωματούχοι άλλων χωρών δεν θα ήταν να δημιουργήσουν μια νέα ένταση μέσω αυτής της τραγωδίας του παρελθόντος, αλλά να εργαστούν για την επούλωση των πληγών σε αυτή την κοινή αγωνία. Ωστόσο, με αυτήν τη δήλωση, και αυτή η ευκαιρία χάθηκε.
Σε μια εποχή που πλησίαζε η επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που συνεχίζεται εδώ και τριάντα χρόνια μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με την ανάκτηση των κατεχομένων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και τη στιγμή που οι λαοί της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ετοιμάζονταν να ατενίσουν ένα μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, η αναφορά της λεγόμενης «γενοκτονίας» θα αποβεί εις βάρος όλων αυτών των διαδικασιών.
Οι πρόσφατες δηλώσεις και αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας είναι ενδεικτικές διότι καταδεικνύουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία ως αποτέλεσμα της απερίσκεπτης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του AKP.
Μας προκαλεί θλίψη το να ακούμε κάθε είδους ενοχοποιητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας.»
Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκάνδαλο» η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Μετά την αναγνώριση νωρίτερα σήμερα από τον Τζο Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων, ακριβώς 106 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εθνικής εκκαθάρισης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1915-1923), τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως «σκάνδαλο» την εν λόγω κίνηση. Ενδεικτικό είναι ότι αρκετές ιστοσελίδες αναπαράγουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ ως μια έκπληξη και «έκτακτη είδηση», παρότι οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από χθες, την Παρασκευή.
Δημοσίευμα της Σαμπάχ
Συγκεκριμένα σε αρκετές αγγλόφωνες εκδόσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, γίνεται μια προσπάθεια αρχικώς να υποβαθμιστεί το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και μάλιστα αναπαράγονται άρθρα που αφορούν τη δολοφονία Τούρκων διπλωματών τη δεκαετία του 1970, όπως και την δημοσιοποίηση συνέντευξης με τον Αρμένιο Ορθόδοξο Πατριάρχη Σαχάκ Μασουλιάν που, κατά το πρακτορείο Anadolu, επικρίνει όσους «χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο τα γεγονότα του 1915» -όπως τα αναφέρει η Τουρκία- και… ευχαριστεί τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «είναι ο μόνος Τούρκος πρόεδρος μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει ανοικτά την αλληλεγγύη του με την Αρμενική κοινότητα».
Δημοσίευμα της Μilliyet
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλά ΜΜΕ, με κορυφαίο παράδειγμα το Anadolu, παρουσιάζουν την είδηση με έμφαση στην τουρκική αντίδραση και όχι στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.
Διαβάστε ακόμα:
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ στα γερμανικά ΜΜΕ