Καύσωνες σαν αυτούς θα αποτελούν κανονικότητα τα επόμενα χρόνια για την Ελλάδα. Η ξηρασία θα είναι πιο έντονη και το χειμώνα, οι βροχές παρ' ότι λιγότερες από το παρελθόν, θα είναι μεγαλύτερης έντασης στην περιοχή μας. Οι τέσσερις εποχές τείνουν σταδιακά να γίνουν δύο. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κανείς δεν γνωρίζει σε πόσες δεκαετίες θα ολοκληρωθεί αυτή η αλλαγή, αλλά τα καλοκαίρια θα αρχίζουν αρχές με μέσα Ιουνίου και θα διαρκούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και από εκεί και πέρα, όχι σταδιακά όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά απότομα θα ξεκινούν οι χειμερινές μήνες, οι οποίοι θα είναι πιο «σκληροί». Και τους παρατεταμένους χειμώνες που μπορεί να διαρκούν μέχρι και τον Απρίλιο-Μάιο, θα μεταφερόμαστε ξαφνικά στα καλοκαίρια. Οι ενδιάμεσες εποχές, το φθινόπωρο και η άνοιξη, τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθούν σε χρονική διάρκεια.
Το μεσογειακό κλίμα, έτσι όπως το ξέραμε, με τους ήπιους χειμώνες και τα ήπια καλοκαίρια, δείχνει να αρχίζει να μας αποχαιρετά. Το μεσογειακό κλίμα τείνει να επηρεάζει πλέον περιοχές πιο βόρειες στην Ευρώπη. Και εμείς επηρεαζόμαστε όλο και περισσότερο από συνθήκες που εμφανίζονταν τα προηγούμενα χρόνια στην Βόρειο Αφρική. Το πότε ακριβώς θα φτάσει το κλίμα στην Ελλάδα να μοιάζει με εκείνο της Β. Αφρικής δεν το ξέρουμε. Σίγουρα, μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένας γενναίος περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας θα μπορούσαν να το επιβραδύνουν. Δύσκολα ωστόσο θα αποφύγουμε το δυσοίωνο σενάριο. Είναι τόσο έντονη η παρέμβαση του ανθρώπου στο κλίμα, ώστε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή εκεί.
Ποιους επηρεάζουν πρωτίστως οι μεταβολές; Τους αγρότες που έχουν μάθει να οργανώνουν τις καλλιέργειές τους θεωρώντας ότι υπάρχουν τέσσερις εποχές, έτσι όπως τις ξέρουμε σήμερα.
Στο μέλλον οι ξηρασίες θα είναι παρατεταμένες όπως και τα φαινόμενα ισχυρών καταιγίδων, χαλαζοπτώσεων και πλημμυρών που θα καταστρέφουν καλλιέργειες, ενώ επιπτώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν και σε τουριστικές περιοχές.
Σε αυτή τη νέα κανονικότητα που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, όσο και αν ακούγεται δυσοίωνο, θα υπάρχουν ημέρες όπου τα καλοκαίρια η ζωή στις πόλεις θα είναι αφόρητη. Το ανθρώπινο σώμα δεν προλαβαίνει να δροσιστεί, καθώς η θερμοκρασία του μεσημεριού, με εκείνη αργά το βράδυ έχουν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Σκεφθείτε τώρα αυτό το φαινόμενο σε βάθος δεκαετιών να πολλαπλασιάζεται. Ισχυρούς καύσωνες είχαμε και στο παρελθόν, ωστόσο τις νυχτερινές ώρες η θερμοκρασία έπεφτε ακόμη και στις μεγαλουπόλεις. Τις τελευταίες ημέρες αυτό δεν συμβαίνει, ο υδράργυρος τα βράδια παραμένει ψηλά στους 34-35 βαθμούς, προκαλώντας «στρες» και δυσφορία στον οργανισμό.
* O Γιάννης Καλλιάνος είναι μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ