«Κλειδώνει» η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

«Κλειδώνει» η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Σε παράταση των μέτρων μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου που ισχύουν για εστίαση, ψυχαγωγία και τα γήπεδα προσανατολίζεται η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περιορισμοί που με βάση το ΦΕΚ ολοκληρώνονται την προσεχή Δευτέρα 24 Ιανουαρίου θα επεκταθούν μέχρι και τη μεθεπόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Παρότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οριστική απόφαση, μια και η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει αύριο, συγκλίνουσες πληροφορίες από το εσωτερικό της κυβέρνησης επιμένουν ότι τα μέτρα θα επεκταθούν. 

Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν ορισμένες σκέψεις για κάποια χαλάρωση τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφεται εδώ και περίπου μία εβδομάδα σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων για περίοδο αποκλιμάκωσης από τον επόμενο μήνα έκανε κάποια κυβερνητικά στελέχη να θελήσουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι ορισμένες «οριακές» βελτιώσεις. 

Για παράδειγμα,  υπήρξαν  «ψίθυροι» περί επιστροφής της μουσικής στους χώρους εστίασης, χωρίς όμως να αλλάξει το ισχύον καθεστώς  στο ωράριο και στους όρθιους. Ακόμα τέθηκε, έστω και σε χαμηλό επίπεδο, θέμα αύξησης της πληρότητας στα γήπεδα. 

Τελικά, τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται να προχωράει, όπως επιμένουν αρμόδιες πηγές στο liberal.gr, γιατί κυριάρχησε η άποψη ότι δε θα πρέπει να χαθεί το θετικό momentum που καταγράφεται αυτή την περίοδο από τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Υπήρξε ο φόβος ότι εάν σταλεί το μήνυμα στους πολίτες περί μιας μικρής έστω χαλάρωσης τότε ο Φεβρουάριος από μήνας βελτίωσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη. 

Τα μέτρα λοιπόν που ισχύουν σήμερα και θα μας συντροφεύσουν, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι: 

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και  απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αρμόδιοι επιστήμονες, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση αλλά για επαγρύπνηση. Γιαυτό το λόγο και αναμένεται κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την παράταση. Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιων ανατροπών αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα είναι απολύτως οριακές.