Το «κλειδί» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στα χέρια του A. Guterres

Το «κλειδί» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στα χέρια του A. Guterres

Με τα... φώτα στραμμένα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, ως βασικό πρωταγωνιστή, και χωρίς τους πρωθυπουργούς, αναμένεται να «παιχτεί» σήμερα- ένατη μέρα- η τελευταία πράξη της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Crans-Montana της Ελβετίας.

«Είδα ότι υπάρχει πολιτική θέληση, είμαι πάντοτε αισιόδοξη», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Federica Mogherini, κατά την άφιξή της, ενώ ο Mevlut Cavusoglu συνέστησε υπομονή. 

«Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από τη διάσκεψη εχθές, τονίζοντας ότι «όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί». 

Νωρίτερα, χθες ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε προφορικά νέα πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, προκειμένου, όπως ανέφερε «να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Binali Yildirim, στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είχε χθες από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Οι δύο τους συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά τη σημερινή ημέρα, στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Εξάλλου, από χθες βρίσκεται στο ελβετικό θέρετρο και η επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Mike Pence. 

Ο κ. Guterres αναμένεται να αφιχθεί στο Crans-Montana στις 11:00 ώρα Ελλάδος. Βάση του προγράμματος, μετά από μία ώρα πρόκειται να αρχίσει η Διάσκεψη παρουσία όλων με διάρκεια επίσης μίας ώρας, μέχρι τις 13:00. Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά με τον Τ/κ ηγέτη, Mustafa Akinci. Στον καθένα θα αφιερώσει από ένα μισάωρο.
 
Στις 14:15 έχει προγραμματιστεί το γεύμα εργασίας του ΓΓ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Από τις 16:30 μέχρι τις 19:15 ώρα θα πραγματοποιηθούν οι διμερείς συναντήσεις του κ. Guterres με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ. Όλες οι συναντήσεις θα είναι μισής ώρας. Στις 21:00 και για μισή ώρα ο ΓΓ θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.