Κίνηση ματ από τον Καπόπουλο με νέα γκαλερί στο Κολωνάκι

Κίνηση ματ από τον Καπόπουλο με νέα γκαλερί στο Κολωνάκι

«Οι μεγάλες κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες και συνεπώς νέα ξεκινήματα» μου λέει ο Βαγγέλης Καπόπουλος που οραματίζεται μια νέα εποχή για την επιχείρησή του στη μετά – κορονοιό εποχή. Η  οικογένεια Καπόπουλου ανοίγει νέα γκαλερί στην οδό Σκουφά 5-7, ακριβώς στην καρδιά του Κολωνακίου. Το φιλόδοξο εγχείρημα πρόκειται να πάρει μορφή άμεσα, με το τέλος του lockdown. Μπορεί το αθηναϊκό κέντρο να έχει χτυπηθεί ανηλεώς από την πολυετή οικονομική κρίση και τη διπλή καραντίνα, αλλά ο δρόμος της Σκουφά με κεντρικές αίθουσες τέχνης, πολύ κοντά στο μουσείο Μπενάκη, αναδεικνύεται πια σε «λεωφόρο των γκαλερί». 

Τον τελευταίο δύσκολο χρόνο ο οίκος δημοπρασιών Καπόπουλου μόνο ανενεργός δεν ήταν. Από το ξεκίνημα της πανδημίας σχεδόν, ενήργησε ακαριαία, επενδύοντας στην ψηφιακή δημοπρασία έργων τέχνης. Κάθε εβδομάδα δραστηριοποιείται ηλεκτρονικά, δημοπρατώντας έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο σύνδεσμο kapopoulosart.gr/auctions. Ήδη, έχει κατορθώσει να χτίσει ένα νέο κοινό από όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό, με την πρόθεση να μεγαλώσει το ήδη υπάρχον πελατολόγιο του οίκου δημοπρασιών. Έχοντας αφήσει πίσω τη βαθιά ύφεση των μνημονίων και την πρωτόγνωρη δοκιμασία των ημερών, ο Β. Καπόπουλος εξηγεί στο Liberal Markets πώς τόλμησε το αποφασιστικό βήμα στον χώρο των γκαλερί. 

«Εδώ και αρκετό καιρό, τα τελευταία 5-6 χρόνια, ο γιος μου ο Γρηγόρης ήθελε να ανοίξουμε μια γκαλερί στο Κολωνάκι. Η χρονική στιγμή ήταν η κατάλληλη γιατί το σημείο είναι ιδανικό για να μπορέσουμε να στεγάσουμε μια γκαλερί σε παγκόσμια πρότυπα». 

Πώς φαντάζεται την επόμενη μέρα της πανδημίας για την εγχώρια ελληνική τέχνη; «Η τέχνη είναι μια αγορά που θα στηριχτεί γρήγορα. Από τη μία εκφράζει μια ανάγκη ψυχολογική γιατί πάντα από εκεί αντλούμε δύναμη. Από την άλλη, όμως, για να μιλήσουμε με όρους οικονομικούς, δεν έχει χτυπηθεί διεθνώς σε δραματικό βαθμό. Παγκοσμίως, βλέπουμε μεγάλα κεφάλαια να κατευθύνονται στην τέχνη γι’ αυτό και το δικό μας τόλμημα είναι μια γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας, με το βλέμμα στραμμένο και στο εξωτερικό όπως κάνουμε από το 2005». 

Θα μπορέσει, όμως, η πόλη να επιστρέψει γρήγορα στους παλιούς της ρυθμούς; Ο Βαγγέλης Καπόπουλος απαντά χωρίς περιστροφές. «Μην ξεχνάμε ότι η  Αθήνα είχε πάρα πολλούς τουρίστες πριν την πανδημία και, κρίνοντας από τις γκαλερί που έχουμε στα νησιά (Μύκονος, Πάρος, Σπέτσες, Πάτμος, Ελούντα, Σύμη), όταν γυρίσουμε στην κανονικότητα – έστω σε ποσοστό 70% που προβλέπω ότι θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι από τα ψηλά του 2019 -, θα μπορέσει να συντηρηθεί και η γκαλερί στην Αθήνα». 

Ποια είναι η συνταγή που θα ακολουθήσει για να προσελκύσει το ξένο κοινό; «Μια μείξη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με πολύ δυνατά ονόματα κι αυτά πρόκειται να φέρουμε στην Αθήνα, μεταξύ άλλων οι Richard Orlinski, Mr Brainwash, Antonio Segui, Erró, Benjamin Spark, Blek le Rat, Laurence Jenkell κ.α. Και βέβαια, σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί όπως οι Αλέκος Φασιανός, Παύλος, Δημήτρης Μυταράς, Βασίλης Σπεράντζας, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Λάβδας, Μίνα Βαλυράκη, Δημήτρης Γέρος για να αναφέρω μόνο ορισμένους. Το όνειρό μου, όμως, - κι αυτό θέλω να επισημανθεί - είναι να βγάλω αρκετούς Έλληνες στο εξωτερικό. Με χαρά βλέπω Έλληνες καλλιτέχνες σε διεθνείς πλατφόρμες να έχουν πάρα πολλά views αλλά και πωλήσεις. Από τους νεότερους σε ηλικία έχω επισημάνει τον SONKE που έχει αποκλειστική συνεργασία μαζί μας. Βεβαίως, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανόδου και σε άλλους νέους ζωγράφους τους οποίους είμαι βέβαιος ότι θα συστήσει στο ξένο κοινό η νέα μας γκαλερί». 

Και η εγχώρια αγορά; Επισημαίνουμε στον κ. Καπόπουλο την οικονομική δυσπραγία του φιλότεχνου κοινού στην Ελλάδα, ρωτώντας αν διαθέσει έργα με εύρος τιμών. «Πορευόμαστε τριάντα χρόνια στον χώρο, απευθυνόμενοι σε όλους με έργα για όλα τα βαλάντια. Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και στο Κολωνάκι». 

Που εντοπίζεται το ενδιαφέρον των συλλεκτών; «Την πρώτη θέση κατέχουν τα χαρακτικά, οι τεχνικές που παρουσιάζει ο Αλέκος Φασιανός. Πολύ καλή κίνηση έχουν τα κεραμικά και τα χαρακτικά του Erró. ‘Ένας άλλος καλλιτέχνης, που ζει από φοιτητής στην Ελλάδα με εξαιρετικές πωλήσεις, είναι ο Γάλλος Benoit Pare, όπως επίσης, ο Τάσος Χώνιας και ο Sonke. Στις ψηφιακές δημοπρασίες δημιουργήθηκε και κάτι άλλο. Έχουμε νέους αγοραστές από όλη την Ελλάδα. Η Kapopoulos fine arts ταξιδεύει την τέχνη παντού».  

Αν όλα πάνε καλά, τα εγκαίνια της νέας γκαλερί από την Kapopoulos Fine arts στη Σκουφά πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο σε μια χρονιά ορόσημο για τον οίκο καθώς «τo 2021 κλείνουμε τα τριάντα μας χρόνια και θέλουμε να τα γιορτάσουμε στο καινούργιο μας “σπίτι”».