Κίνα, μια «σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα» ανοιχτή στις επενδύσεις, αλλά όχι στα πολιτικά κόμματα

Κίνα, μια «σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα» ανοιχτή στις επενδύσεις, αλλά όχι στα πολιτικά κόμματα

Να χτίσει μια «σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή στον κόσμο, αλλά και να μην αντιγράψει κανένα από τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του καθιερωμένου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος των 89 εκατ. μελών, το οποίο διεξάγεται δύο φορές κάθε δεκαετία.

Πρόκειται για ένα συνέδριο με το οποίος, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, ο Xi θα επιχειρήσει να εδραιώσει και να επεκτείνει την κυριαρχία του στο κόμμα και τον κρατικό μηχανισμό -πιθανότατα, δίνοντάς του και τη δυνατότητα να παραμείνει στην προεδρία και μετά το 2022, οπότε εκπνέει η δεύτερη θητεία του. Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν ότι θα επιχειρήσει να καταγραφεί ως ο τρίτος σημαντικότερος ηγέτης στην σύγχρονη ιστορία της Κίνας, μετά τον ιδρυτή της Mao Zedong και τον Deng Xiaoping.

«Μέσα από μια μακρά περίοδο σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, πρόκειται για μια νέα ιστορική κατεύθυνση στην ανάπτυξη της χώρας μας», είπε ανάμεσα στα άλλα ο Xi, απευθυνόμενος σε περισσότερους από 2.000 συνέδρους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο 91χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας Jiang Zemin. Μάλιστα, τόνισε ότι στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα «ακόμη πιο ισχυρό κόμμα» που θα οδηγήσει την Κίνα σε αυτή τη νέα εποχή. 

«Δεν θα πρέπει να απλώς να αντιγράφουμε, με μηχανικό τρόπο, τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών», σημείωσε επίσης, απορρίπτοντας ουσιαστικά τα αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία και δυνατότητα δράσης περισσότερων κομμάτων στην πολιτική σκηνή.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε την διαφθορά ως «την μεγαλύτερη απειλή» με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το κόμμα του οποίου ηγείται, τονίζοντας ότι η μάχη εναντίον της δεν σταματάει ποτέ και παραμένει σοβαρή και πολύπλοκη. «Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί ως βράχοι στην αποφασιστικότητά μας να οικοδομήσουμε μία ουσιαστική δυναμική νίκης», τόνισε, προαναγγέλλοντας παράλληλα και τη συγκρότηση κεντρικής ομάδας για την έννομη άσκηση της διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

Η αγορά καθορίζει τα επιτόκια

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές στα ζητήματα της οικονομίας και των αγορών, που δείχνουν ότι το Πεκίνο προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των τελευταίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Xi επεσήμανε την ανάγκη η διαμόρφωση των επιτοκίων και της συναλλαγματικής ισοτιμίας να γίνεται στη βάση των αναγκών και των δεδομένων της αγοράς, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο διακύμανσης του γιουάν, όπως απαιτεί εδώ και πολλά χρόνια η Δύση.

«Θα αναβαθμίσουμε το πλαίσιο του κανονισμού που διέπεται από τη νομισματική μας πολιτική, αλλά και την μακροοικονομική μας προσέγγιση, ώστε τα επιτόκια, αλλά και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να διαμορφώνονται επί τη βάσει της αγοράς», τόνισε ο κινέζος πρόεδρος.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης του κανονισμού που διέπει την χρηματοοικονομική αγορά της Κίνας, ώστε «να αντιμετωπίζονται κίνδυνοι συστημικού χρηματοοικονομικού ρίσκου». Για τον εκσυγχρονισμό του χρηματοοικονομικού τομέα, έδωσε έμφαση στις προσπάθειες εμβάθυνσης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών της πραγματικής οικονομίας, αυξημένης συμμετοχής των άμεσων χρηματοδοτήσεων, αλλά και την ανάπτυξης μιας χρηματοοικονομικής αγοράς, πολλαπλών επιπέδων.

Ο Xi δεσμεύτηκε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του «θα καταργήσει τους κανόνες και τις πρακτικές που εμποδίζουν την ύπαρξη μιας ενιαίας αγοράς και του δίκαιου ανταγωνισμού, που δεν υποστηρίζουν την ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων και δεν ενισχύουν τις κάθε είδους δραστηριότητες στην αγορά», ενώ παράλληλα υποσχέθηκε περαιτέρω άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών σε ξένους επενδυτές.

Έθεσε, επίσης, στόχο τη δημιουργία «επιχειρήσεων που θα είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στρατός «παγκόσμιας κλάσης»

Στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε ασυνήθιστα πολύ (περίπου 3,5 ώρες) και διακόπηκε πολλές φορές από το ζωηρό χειροκρότημα των συνέδρων, ο Xi ζήτησε επίσης την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού, «που θα πρέπει να γίνει παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2025.

Photo by Lintao Zhang/Getty Images/ Ideal Image