Η κινεζική οικονομία έδειξε σημάδια σταθεροποίησης, καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διατηρήθηκε στο 6,7% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης της οικονομίας από τη μία πλευρά και του ελέγχου του χρέους από την άλλη.
Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η Κίνα είναι σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο της για ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 6,5% και 7% φέτος. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% το 2015, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 25 ετών.
Καθώς η εξωτερική ζήτηση παραμένει χαλαρή, η σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ιδιαίτερα του τομέα των ακινήτων και των αυτοκινήτων.
H Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο μετασχηματισμού και αναβάθμισης, με τους παλαιούς μοχλούς ανάπτυξης να αντικαθίστανται από νέους, με πολλούς αβέβαιους παράγοντες να παραμένουν στην οικονομία και σημείωσε ότι δεν είναι ισχυρές οι βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη.
Με την πορεία του ΑΕΠ να είναι σε τροχιά, η κυβέρνηση διαμήνυσε μία μετατόπιση στο επίκεντρο της πολιτικής της, από τη στήριξη (της οικονομίας) στον περιορισμό των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που προκαλούνται από τις εύκολες πιστώσεις.
Ο νέος δανεισμός εκτινάχθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο, με τα δάνεια στα νοικοκυριά να συνεχίζουν να αυξάνονται γρήγορα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Αυτά τα στοιχεία ήταν θετικά για τη ζήτηση ακινήτων και αυτοκινήτων, αλλά ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι οι καταναλωτές ακολουθούν την ίδια πορεία υψηλής μόχλευσης, όπως και οι επιχειρήσεις.
Για την απομόχλευση της οικονομίας, η κυβέρνηση παρουσίασε στις αρχές Οκτωβρίου ένα πρόγραμμα μετατροπής εταιρικών χρεών σε μετοχές, ώστε να μειωθεί ο συντελεστής μόχλευσης των επιχειρήσεων, ενώ πάνω από δέκα κινεζικές πόλεις θέσπισαν μέτρα για την επιβράδυνση των αγορών ακινήτων, τα οποία οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις των πωλήσεων (ακινήτων).
Τα μέτρα αυτά ήγειραν ανησυχίες αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει μία ισορροπία μεταξύ της μείωσης του χρέους από τη μία πλευρά και της διατήρησης της ανάπτυξης από την άλλη, καθώς η μικρότερη μόχλευση σχεδόν πάντα οδηγεί σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα.
Οι περιορισμοί στην αγορά ακινήτων είναι έγκαιροι και αποτελεσματικοί και αποσκοπούν στην ανάσχεση των κερδοσκοπικών αγορών, στηρίζοντας παράλληλα την πραγματική ζήτηση, με περιορισμένη επίπτωση στην οικονομία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Σενγκ Λαϊγιουάν.
Αυτός ο γύρος της σύσφιξης στην αγορά ακινήτων δεν είναι πιθανόν να συμπαρασύρει τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας τόσο πτωτικά όσο από το 2010 και μετά, καθώς οι επενδύσεις σε κατοικίες παρέμειναν χλιαρές στα τελευταία λίγα τρίμηνα, παρά την έξαρση των τιμών των ακινήτων, ανέφερε ο Ζου Χάο, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Commerzbank, σε σημείωμά του. Αν και μία πτώση των πωλήσεων κατοικιών θα ενισχύσει την πτωτική πίεση στην οικονομία, δεν προβλέπουμε κίνδυνο μεγάλης επιβράδυνσης των επενδύσεων και στο ερχόμενο τρίμηνο η νομισματική πολιτική της Κίνας θα είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι εκτιμάται», πρόσθεσε ο Ζου.
Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να είναι το κύριο εργαλείο της κυβέρνησης για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Πιθανόν να συνεχίσουν να υπάρχουν πολιτικές στήριξης με τη μορφή των υποδομών και των εγκρίσεων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο Τομ Ράφερτι, οικονομολόγος του Intelligence Unit του Economist.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ