Η διέλευση ενός αμερικανικού πολεμικού σε μικρή απόσταση από ένα νησί που ελέγχει το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα συνιστά «μια σοβαρή πολιτική και στρατιωτική πρόκληση», έκρινε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αντιδρώντας στην παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου, η Κίνα ανέπτυξε πολεμικά πλοία και καταδιωκτικά για να απομακρυνθεί, ανέφερε ο Lu Kang, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Το πλοίο, το αντιτορπιλικό USS Stethem, πλησίασε χθες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων το νησί Τρίτον, στο αρχιπέλαγος Παρασέλ, αμφισβητώντας de facto την κινεζική κυριαρχία σε αυτή την περιοχή που ελέγχει το Πεκίνο αλλά διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.
Το επεισόδιο, που χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον μια «επιχείρηση (υπεράσπισης της) ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», καταγράφηκε λίγες ώρες πριν από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που επρόκειτο να έχουν ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping.
«Η κινεζική πλευρά προτρέπει εντόνως την αμερικανική πλευρά να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές επιχειρήσεις αυτού του είδους οι οποίες παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Κίνας και απειλούν την ασφάλεια της Κίνας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπίσει την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια, πρόσθεσε ο ίδιος.
Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική επιχείρηση υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», που έχει σκοπό να αμφισβητήσει τις εδαφικές βλέψεις της Κίνας σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Trump.
Η πρώτη είχε καταγραφεί την 25η Μαΐου στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, νοτιότερα.
Ο Trump έχει επαινέσει επανειλημμένα δημόσια τον Xi, όμως ταυτόχρονα η κυβέρνησή του αμφισβητεί την κυριαρχία του Πεκίνου σε πολλές περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ η Ουάσινγκτον μοιάζει εκνευρισμένη από το ότι η Κίνα δεν ασκεί αποτελεσματικά πίεση στη Βόρεια Κορέα.
Την Πέμπτη η κυβέρνηση Trump επέβαλε κυρώσεις σε δύο κινέζους πολίτες και σε μια κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία διότι όπως κατήγγειλε βοηθούν τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ κατηγόρησε επίσης μια κινεζική τράπεζα ότι ξεπλένει χρήματα για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας.
Εξάλλου, η κυβέρνηση Trump ενέκρινε μια συμφωνία πώλησης όπλων στην Ταϊβάν, αξίας συνολικά 1,4 δισεκ. δολαρίων, όπως επιβεβαίωσε το State Department την περασμένη εβδομάδα.
Κίνα: Aσκήσεις του πολεμικού ναυτικού στον απόηχο της έντασης με τις ΗΠΑ
Μοίρα του πολεμικού ναυτικού της Κίνας, υπό το αεροπλανοφόρο “Λιαονίνγκ” διεξάγει περιφερειακές ναυτικές ασκήσεις μετά τον απόπλου της από το Κινγκντάο στα ανατολικά της Κίνας στις 25 Ιουνίου.
Στη ναυτική μοίρα συμμετέχουν αντιτορπιλικά, αλλά και μία μοίρα από μαχητικά αεροσκάφη J-15, αλλά και ελικόπτερα.
Το επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης υλοποιείται προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών μονάδων.
Ο ναυτικός σχηματισμός θα επισκεφτεί και το Χονγκ Κονγκ στις αρχές Ιουλίου για τους εορτασμούς της επετείου συμπλήρωσης 20 χρόνων από την παράδοση της αυτοδιοικούμενης περιοχής στην Κίνα.
Xi Jinping: Η ανάπτυξη του THAAD στη Ν. Κορέα επιδεινώνει τα συμφέροντα της Κίνας και της Ρωσίας
Η ανάπτυξη του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, επιδεινώνει ουσιαστικά τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας, της Ρωσίας, αλλά κι άλλων χωρών της περιοχής, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.
Οι δηλώσεις του προέδρου Xi δημοσιεύονται σήμερα από τα ρωσικά ΜΜΕ, καθώς ο ίδιος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία, μετά από πρόσκληση του προέδρου Vladimir Putin. Στις ίδιες δηλώσεις αναφέρεται επίσης, ότι η ανάπτυξη του THAAD δεν βοηθά τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και την επικράτηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Η Κίνα και η Ρωσία διατηρούν επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού των ενεργειών τους για το ζήτημα αυτό, ενώ οι απόψεις Πεκίνου και Μόσχας φαίνεται να συγκλίνουν σε αρκετά θέματα.
Το Πεκίνο ανησυχεί για το ισχυρό ραντάρ που φέρει το σύστημα THAAD μεταφέροντας εικόνα για τις μετακινήσεις κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο, τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ