Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και στην Ελλάδα κρούουν οι επιδημιολόγοι, καθώς έχει κατά 50% περισσότερη μολυσματική διάδοση από τη βρετανική μετάλλαξη.
«Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τονίζει ότι ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της στην Κρήτη μολύνοντας τις νεότερες ηλικίες κάτω των 30 ετών, ακόμα και 8χρονα παιδιά.
Αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ενδεχομένως θα επανέλθει το lockdown από το φθινόπωρο προειδοποιεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Αθ. Εξαδάκτυλος: Ένας μολύνει 9 και αυτοί 81 στη μετάλλαξη Δέλτα
Ως προς την υψηλή μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισημαίνοντας ότι ενώ στην πρώτη φάση του ιού η μετάδοση ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, 16, στη μετάλλαξη Δέλτα ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Mega ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε χαρακτηριστικά για την μολυσματικότητα των μεταλλάξεων: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή 10 μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, 16, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81».
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως «από σοβαρό νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο».
Ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού τόνισε ότι «έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%».
«Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό» τόνισε και σημείωσε ότι «μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», .
Σχολιάζοντας τα όσα διακινούνται σχετικά με τον εμβολιασμό ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως: «Δεν υπάρχει κανένας επίσημος ιατρικός φορέας στον κόσμο που να υιοθετεί τέτοιες απόψεις. Αυτές οι απόψεις παρουσιάζονται στο facebook και όχι ενώπιον επιστημονικού κοινού. Πρέπει ο κόσμος να τα αγνοεί αυτά.»
Ν. Τζανάκης: Κάτω των 30 ετών όσοι νοσούν στην Κρήτη, ακόμα και 8χρονα
Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως τόνισε, φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών» και ανέφερε πως «ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από εαυτούς».
Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.
Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.
«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Τείχος ανοσίας
Σχετικά με το τείχος ανοσίας, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν κατά του κορονοϊού.
«Πρέπει επικοινωνιακά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ξυπνήσουμε τα αντανακλαστικά των διστακτικών ανθρώπων. Δε μιλάω για τους αρνητές. Πρέπει ο εμβολιασμός να περάσει στον ιδιώτη πρωτοβάθμιο γιατρό ώστε να μπορέσει να πείσει τους διστακτικούς», τόνισε.
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία μου είναι το επόμενο 10ημερο-15ημερο εστιάζεται στο στέλεχος Δέλτα.
«Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία , δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», κατέληξε.
Θ. Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών
Το φθινόπωρο θα έχουμε νέο lockdown εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, καθώς «το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους» προειδοποίησε σήμερα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Να σημειωθεί σε παρόμοιες δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δ εκτιμώντας ότι το στέλεχος Δέλτα θα εξαπλωθεί με μαθηματική ακρίβεια περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου, τα κρούσματα θα ανέβουν και είναι ερώτημα τι θα κάνει η κοινωνία εάν το ποσοστό όσων αρνούνται να εμβολιαστούν είναι γύρω στο 35% με 40%.