Το Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, στη βορειοανατολική Κένυα, όπου 148 άνθρωποι —στην πλειονότητά τους φοιτητές— σκοτώθηκαν τον Απρίλιο του 2015 από μια ομάδα ισλαμιστών Σομαλών, μελών της οργάνωσης Σεμπάμπ, άνοιξε και πάλι τις πύλες του σήμερα μολονότι οι σπουδαστές δεν θα επιστρέψουν στα μαθήματά τους πριν από την επόμενη εβδομάδα.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο ήταν παρόντες στην επαναλειτουργία του ιδρύματος. Περίπου 60 φοιτητές θα είναι οι πρώτοι που θα ξαναμπούν στις τάξεις, την επόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο πρύτανης Άχμεντ Οσμάν Ουάρφα.
Πριν από τη σφαγή, στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα φοιτούσαν 800 νέοι. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν, με την κατασκευή ενός αστυνομικού φυλακίου μέσα στο ίδρυμα. Προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με τον Ουάρφα, να χτιστεί και ένας εξωτερικός φράκτης.
"Εκείνη τη νύχτα θα ήθελα να είμαι οπλισμένος και να ξέρω πώς να χρησιμοποιώ ένα όπλο, θα είχα πολεμήσει με τους δράστες και τουλάχιστον θα είχα σώσει ορισμένους από τους φοιτητές μου" τόνισε ο πρύτανης.
Η επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, στις 2 Απριλίου 2015, είναι η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί ποτέ στην Κένυα από τους Σεμπάμπ, μια οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Από τα 148 θύματα, τα 142 ήταν φοιτητές και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους δράστες.
Η Κένυα είναι ένας από τους βασικούς στόχους των Σεμπάμπ από τον Οκτώβριο του 2011, όταν το Ναϊρόμπι αποφάσισε να συμμετάσχει με στρατιώτες του στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom). Οι Σεμπάμπ είχαν αναλάβει επίσης την ευθύνη για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, το 2013, όπου σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι.
Μολονότι εκδιώχθηκαν στα μέσα του 2011 από το Μογκαντίσου και κατόπιν από τα προπύργιά τους στην κεντρική και νότια Σομαλία, οι Σεμπάμπ εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες αγροτικές περιοχές απ'' όπου εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της σομαλικής κυβέρνησης ή των δυνάμεων της Amisom.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ