«Καθυστερήσεις» από τον Ζ. Ζάεφ για να εξυπηρετήσει Τσίπρα και Καμμένο

«Καθυστερήσεις» από τον Ζ. Ζάεφ για να εξυπηρετήσει Τσίπρα και Καμμένο

Το παιγνίδι των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας, ενώ όμως ήδη η χώρα του θα προχωρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και το screening των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., αναγγέλλει με συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσίευσε η ΕΡΤ, ο κ. Ζάεφ αποκαλύπτει τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος, δύο τον Σεπτέμβριο (όχι στις 16) και μία τον Οκτώβριο, αλλά προαναγγέλλει και ότι η κύρωση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019.

Αυτός ο προγραμματισμός φυσικά εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου ώστε να μετατεθεί για τις αρχές του επόμενου χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια και συνεπώς και η διαδικασία κύρωσης στην ελληνική Βουλή (την οποία ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν), ώστε να συμπέσει με πιθανό σχεδιασμό της κυβέρνησης για προσφυγή στις κάλπες την Άνοιξη μαζί με τις ευρωεκλογές.

Όμως ο σχεδιασμός αυτός του κ. Ζάεφ κινείται ακόμη εκτός πνεύματος και γράμματος της Συμφωνίας.

Στο άρθρο 1 παρ. 4 που προβλέπει την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δυο πλευρές προκειμένου να κυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, δεν προβλέπεται δεύτερη εισαγωγή της Συμφωνίας στην Βουλή της πΓΔΜ, καθώς η κύρωση ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη με τη δεύτερη ψηφοφορία που έγινε έπειτα από το βέτο του προέδρου Ιβάνοφ.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι θα γίνει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και «θα ολοκληρώσει in toto(στο σύνολο) τις συνταγματικές αλλαγές έως το τέλος του 2018». Και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε και η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την Συμφωνία. Βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλαδή, η πΓΔΜ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κύρωση, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του 2018 και αμέσως μετά «χωρίς καθυστέρηση» η Ελλάδα να κυρώσει την Συμφωνία, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Προφανώς σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση ο κ. Ζάεφ προσφέρει πολιτικό χρόνο και παράταση ζωής στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ την ίδια στιγμή όμως η Συμφωνία (που σε ό,τι αφορά στα όποια οφέλη για την  Ελλάδα θα μένουν παγωμένα) θα εχει παράξει ήδη σειρά αποτελεσμάτων τόσο στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. όσο και στη διεθνή κοινότητα.