Καθηγητής Μονάχου: Να είστε υπερήφανοι, πετύχατε πολλά στην αξιοποίηση της έρευνας στην Ελλάδα

Καθηγητής Μονάχου: Να είστε υπερήφανοι, πετύχατε πολλά στην αξιοποίηση της έρευνας στην Ελλάδα

Τα εύσημα στην Ελλάδα για την επιχειρηματική αξιοποίηση του τομέα της έρευνας, που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια,  έδωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου Κλάους Ζάιλερ μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση. «Μπορείτε να είσαστε υπερήφανοι για αυτό που επιτύχατε τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

Κατά τη συζήτηση με θέμα «Χτίζοντας γέφυρες καινοτομίας μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας - Χρηματοδότηση και ταχύτητα ανάπτυξης», την οποία διοργάνωσαν το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να αναδειχθεί η σημασία της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας, ο καθηγητής Κλάους Ζάιλερ τόνισε: «Αυτό που συζητούμε είναι η κυρίως συνδημιουργία. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι η Ελλάδα κάνει πολύ καλή δουλειά».

Και συνέχισε: «Παρατηρώ την Ελλάδα από το 2009, από τότε που ξεκίνησα την συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αθήνας και βλέπω την δυναμική, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεσθε. Θα έλεγα ότι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτεροι από ότι στην Γερμανία στον τομέα αυτό. Μπορείτε να είσαστε υπερήφανοι για αυτό που επιτύχατε τα τελευταία χρόνια».

Ο ίδιος επισήμανε πως η λέξη κλειδί είναι η συνεργασία, το πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συνέργειες μεταξύ τους, πως θα φέρουμε κοντά τα οικοσυστήματα όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και για άλλα προϊόντα. «Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η διαφορετικότητά μας, αυτός είναι ο πλούτος μας. Το ζήτημα είναι πως θα συνδιαμορφώσουμε το μέλλον, δεν είναι να αντιγράψουμε κάποιους Αμερικανούς επιχειρηματίες στις ΗΠΑ αλλά να αναπτύξουμε οι ίδιοι τα δικά μας οικοσυστήματα, να δημιουργήσουμε μια προστιθέμενη αξία για τις κοινωνίες μας. Πρέπει να λειτουργούμε με ολιστικό τρόπο στην Ευρώπη. Αν ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα οικοσυστήματα τότε θα επιτύχουμε», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ομιλητές στη διαδικτυακή συζήτηση:

- Η Ελλάδα δεν είχε καμία απολύτως παράδοση στην εφαρμοσμένη έρευνα η οποία να μετατρέπεται σε επιχειρηματικότητα.

- Η τεχνολογία λειτουργούσε μέχρι πριν 10-15 χρόνια ως εισαγόμενη, με αντιπροσωπείες ξένων εταιρειών και ελληνικές εταιρείες που εξυπηρετούσαν το Δημόσιο ή λογιστικά πακέτα.

- Παρά τα βήματα που έχουν γίνει υπάρχει πρόβλημα στην υποστήριξη της προσπάθειας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα πέρα από το πανεπιστήμια, δηλαδή σε ποιο χώρο με ποια στήριξη θα αναπτύξω το προϊόν.

Συντονιστής ήταν ο  Βουλευτής Επικρατείας, Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ταραντίλης.