Κατεβαίνουν τα τρακέρ στους δρόμους - Πρώτο μπλόκο αύριο  στον κόμβο Μελούνας

Κατεβαίνουν τα τρακέρ στους δρόμους - Πρώτο μπλόκο αύριο στον κόμβο Μελούνας

Θέσεις μάχης παίρνουν από αύριο Δευτέρα οι αγρότες και με δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους για καλύτερες τιμές στα προιόντα και μειωμένες τιμές στα αγροεφόδια.   

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένεται το πρώτο μπλόκο τρακτέρ στον κόμβο της Μελούνας, λίγο έξω από τη Λάρισα, με τη συμμετοχή αγροτών από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα κατά μήκος όλων των εθνικών οδικών αξόνων, πράγμα που αναμένεται να έχει συμβεί έως την ερχόμενη Παρασκευή. Οι αγρότες θα βγαίνουν διαδοχικά στους δρόμους: Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία η μαζική «έξοδος» προς το εθνικό οδικό δίκτυο αναμένεται την Πέμπτη.

Όπως είπε στο protothema.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «αναζητάμε ανάσες ζωής». Πρόσθεσε ότι τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με τον κ.Μπούτα οι αγρότες βάζουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους τη μείωση του κόστους παραγωγής, και διαμαρτύρονται ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με άλλους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να "βγάλουν" τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τοτε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Νωρίτερα σήμερα έγιναν νέες συνεδριάσεις αγροτών -όπως για παράδειγμα στα Πράσινα Φανάρια, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις Σέρρες, αγρότες ξεκινούν από αύριο να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κινηθούν για να στήσουν μπλόκο στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Επίσης, για τις 11 το πρωί αύριο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα.

Κινητοποιήσεις και σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Αιγιαλεία, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος έχει προγραμματίσει αύριο το πρωί, στις 10:00, συγκέντρωση στην Παιναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, όπου εκεί θα αποφασισθεί το αν θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου.

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση αύριο το πρωί στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για αύριο το πρωί στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.