Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνεται, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, η καταβολή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στους οριζόμενους δικαιούχους σύνταξης του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) και του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων ΑΕ (ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ).
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται ότι:
- Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) υποχρεούται, από τον Ιανουάριο του 2019 και εντεύθεν, να καταβάλει στο ΕΤΕΑΕΠ τις αναλογούσες εισφορές επικουρικής ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων των Λογαριασμών, πλέον συμπληρωματικού ασφαλιστικού πόρου, ο οποίος για τα πρώτα πέντε χρόνια ανέρχεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ, ετησίως. Ειδικά, για τους πρώτους πέντε μήνες του 2019, η ΕΤΕ καταβάλλει επιπροσθέτως στο ΕΤΕΑΕΠ και το ισόποσο των εισφορών που βαρύνει τους ασφαλισμένους των Λογαριασμών για επικουρική ασφάλιση για το διάστημα αυτό. Το κόστος για τα επόμενα έτη καθορίζεται με μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
- Η ΕΤΕ υποχρεούται να καταβάλει στους συνταξιούχους τις συνταξιοδοτικές παροχές του έτους 2018 στο ύψος που διαμορφώνονται από την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης τμηματικά έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Η προαναφερόμενη παροχή διενεργείται, αφού συμψηφιστούν τυχόν καταβληθείσες παροχές από το ΛΕΠΕΤΕ και τον ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ για το έτος αυτό.
Παράλληλα, στην τροπολογία προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της παροχής των προσώπων που θα δικαιωθούν σύνταξης, μετά την έναρξη ισχύος της εν λόγω ρύθμισης.
Τ. Πετρόπουλος: Οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ θα λάβουν επικουρική σύνταξη
«Οι περίπου 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, που, επί 18 μήνες, δεν έχουν πάρει τη σύνταξη, θα λάβουν επικουρική σύνταξη», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, στη Βουλή.
Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε επίσης ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το διχασμό των ασφαλισμένων στην Εθνική, το 2005, όταν οι νέοι ασφαλισμένοι άρχισαν να εγγράφονται στο επικουρικό δημόσιο σύστημα ασφάλισης και οι παλιοί έμειναν στον ιδιωτικό φορέα ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) που υπήρχε και λειτουργούσε εντός της Εθνικής Τράπεζας με τις εγγυητικές προβλέψεις της αρχικής ενοχικής δέσμευσης που είχε η Εθνική Τράπεζα».
Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Δεν παρεμβαίνουμε να καταργήσουμε δικαιώματα των εργαζομένων. Η διάταξη σαφώς προσδιορίζει την αρμοδιότητα τη δική μας, ως μίας υπεύθυνης κυβέρνησης που, κατά το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, πρέπει να μεριμνά για τη χορήγηση αυτής της ασφαλιστικής παροχής… Παρεμβαίνουμε, μέσω του δημόσιου συστήματος επικουρικής σύνταξης, για να καταβάλλεται με αυξημένο υπολογισμό και καλύτερη παροχή επικουρικών συντάξεων».
«Δεν παρεμβαίνουμε σε καμία περίπτωση ούτε στις δίκες που έχουν γίνει, τα δικαστήρια θα αποφασίσουν. Και εφόσον, πράγματι, ευδοκιμήσουν οι σχετικές προσφυγές, προφανώς η τράπεζα θα κληθεί να ανταποκριθεί στις σχετικές υποχρεώσεις που το δικαστήριο θα διατάξει. «Εκείνο που κάνουμε είναι να δώσουμε αναδρομικά τις παροχές. Πολλοί είχαν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι» διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.
Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ