Κατατέθηκε η τροπολογία για τις offshore εταιρείες

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις offshore εταιρείες

Στη Βουλή έφτασε σήμερα η τροπολογία με την οποία αλλάζει το καθεστώς για τις offshore εταιρείες, την οποία προανήγγειλε εχθές η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται στις 10 προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία, κρίθηκε σκόπιμη, με την προτεινόμενη νέα παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 η καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

Στη νέα διάταξη, η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σημειώνεται πως η προθεσμία για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα είναι εξήντα ημέρες.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία