Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) επανέλαβαν τις κατηγορίες τους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας που φέρονται ότι επιδίδονται σε βιαιότητες εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα των ανηλίκων.
«Η βία εναντίον των παιδιών και των νέων που προσπαθούν σήμερα να φύγουν από τη Σερβία, η βία είναι μια σταθερά και στις περισσότερες περιπτώσεις ασκείται από αστυνομίες στα σύνορα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταγγέλλει σε ανακοίνωση ο Stephane Moissaing, που διευθύνει την αποστολή των MSF στη Σερβία.
«Πάει περισσότερο από ένας χρόνος που οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας ακούν το ίδιο πράγμα, τις ίδιες επαναλαμβανόμενες ιστορίες για νέους που ξυλοκοπούνται, ταπεινώνονται και δέχονται επιθέσεις από σκύλους μόνο και μόνο επειδή θέλουν απεγνωσμένα να συνεχίσουν τον δρόμο τους», καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση.
Κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2017, 92% των παιδιών και των εφήβων που κατέφυγαν στα κινητά ιατρεία των MSF, ανέφεραν πως υπέστησαν σωματική βία από τις κροατικές, τις ουγγρικές και τις βουλγαρικές μεθοριακές αρχές, αναφέρει η οργάνωση. Σχεδόν οι μισοί, το 48%, κατηγορούν τις βουλγαρικές αρχές.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι κινητές κλινικές των MSF στο Βελιγράδι τεκμηρίωσαν 62 περιπτώσεις βίας εκ προθέσεως στα σύνορα ανάμεσα στη Σερβία και την Ουγγαρία και 24 στα σύνορα με την Κροατία.
«Είναι ντροπή χώρες μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιούν εσκεμμένα τη βία για να εμποδίσουν παιδιά και νέους ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Moissaing.
Οι βιαιότητες αυτές προκαλούν «σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές βλάβες και καθιστούν αυτά τα παιδιά ακόμη πιο ευάλωτα. Τα σπρώχνουν στην αγκαλιά διακινητών που η ΕΕ υποτίθεται πως καταπολεμά», πρόσθεσε.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι MSF ή οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν τακτικά τις βιαιότητες με θύματα τους μετανάστες.
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, πέρασαν από τα Βαλκάνια κατευθυνόμενοι προς τη δυτική Ευρώπη, μέχρι το κλείσιμο, τον Μάρτιο 2016, της «οδού των Βαλκανίων».
Συνεπεία αυτού πολλές χιλιάδες είναι αποκλεισμένοι στη Σερβία. Εντούτοις δεκάδες συνεχίζουν καθημερινά να προσπαθούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ