Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, τους Επιτρόπους Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και Γειτονίας & Διεύρυνσης, Ολιβέρ Βαρελί, και τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, για το ναυάγιο της 30ης Ιουλίου ανοικτά της Λέσβου, απέστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 13 πολίτες τρίτων χωρών, αναποδογύρισε εντός των τουρκικών υδάτων, μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών ακτών, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 30ης Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζει στην επιστολή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι ξεκάθαρο ότι η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε από τουρκική ακτή, ονόματι Altinova, προσεγγίστηκε από το Τουρκικό Λιμενικό περίπου στις 03:50 και η τουρκική ακταιωρός όχι μόνο δεν προσπάθησε να τη σταματήσει ή να της αλλάξει πορεία, αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει και τελικά να εισέλθει παρανόμως στα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπροσθέτως, σημειώνει ο Νότης Μηταράκης: «τα νερά ήταν ήρεμα την ώρα που η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε τη φουσκωτή λέμβο» και, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, «η τουρκική ακταιωρός έκανε ελιγμούς κοντά στη λέμβο, οι οποίοι προκάλεσαν κυματισμούς, που οδήγησαν στο αναποδογύρισμά της».
Η Τουρκία προκάλεσε ναυάγιο βάρκας και εγκατέλειψε τους μετανάστες. Τρεις αγνοούνται ακόμη.
— Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου (@migrationgovgr) August 3, 2021
Επιστολή @nmitarakis προς @MargSchinas @YlvaJohansson @OliverVarhelyi #Leggerihttps://t.co/XsVozP1XN8 pic.twitter.com/6AuHejE4wo
Παρά, δε, την απροκάλυπτη συμμετοχή τους στο αναποδογύρισμα της φουσκωτής λέμβου, οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην άμεση έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, αλλά αποχώρησαν από το σημείο, σημειώνεται στην ανακοίμωση.
Οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντικαθιστώντας τους Τούρκους συναδέλφους τους και ενώπιον της αδράνειάς τους, περιγράφει ο Υπουργός Μετανάστευσης στην επιστολή του, προσήλθαν για έρευνα και διάσωση μισό ναυτικό μίλι εντός των τουρκικών υδάτων, διασώζωντας 10 ανθρώπους. Οι 9 διασώθηκαν εντός των τουρκικών υδάτων και ένας, που είχε κολυμπήσει μακριά από τον τόπο του περιστατικού, εντός των ελληνικών υδάτων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τρεις άνθρωποι αγνοούνται, αναφέρει ο Νότης Μηταράκης.
Στο περιστατικό αυτό, «η ανευθυνότητα της Τουρκίας συγκρούεται ευθέως με το καθήκον προστασίας της ζωής στη θάλασσα και τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός και υποστηρίζει ότι το εν λόγω συμβάν υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την έλλειψη δέσμευσης της Τουρκίας στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18.3.2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ανέλαβε να αποτρέψει τις θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία, τονίζει ο Ν. Μηταράκης, «συνεχίζει να υπονομεύει τη Δήλωση με το να μην δέχεται επιστροφές αιτούντων άσυλο με οριστική απορριπτική απόφαση από τα νησιά του Αιγαίου εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τώρα».
«Οι τουρκικές αρχές φαίνεται να ασχολούνται υπερβολικά με τη μαγνητοσκόπηση λαθρεμπόρων ανθρώπων, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για τη δίωξη και τη διάλυση αυτών των εγκληματικών κύκλων που εκθέτουν ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι οι ίδιες οι τουρκικές αρχές εμπλέκονται στην έκθεση ατόμων στη θάλασσα σε κίνδυνο» αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης.
Και καταλήγει: «Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και την προστασία των εξωτερικών μας κοινών συνόρων σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αυτές οι προσπάθειες είναι ακόμη πιο κρίσιμες σε μια εποχή που τρίτα κράτη επιλέγουν να “εργαλειοποιήσουν” τη μετανάστευση, για πολιτικούς σκοπούς».