Καταδίκη 33χρονου Αυστριακού σε διετή φυλάκιση για χιτλερικό χαιρετισμό

Καταδίκη 33χρονου Αυστριακού σε διετή φυλάκιση για χιτλερικό χαιρετισμό

Έπειτα από σειρά ποινών που είχαν επιβληθεί τους περασμένους μήνες από αυστριακά δικαστήρια για παρόμοια αδικήματα, η αυστριακή Δικαιοσύνη επαναβεβαίωσε σήμερα πως παραμένει αμείλικτη απέναντι στην αποκαλούμενη «ναζιστική δραστηριοποίηση», καταδικάζοντας στο Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης Βίνερ Νόιστατ, νότια της Βιέννης, σε διετή φυλάκιση έναν 33χρονο άνδρα με την κατηγορία ότι χαιρετούσε χιτλερικά.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ο 33χρονος περιφερόταν σε δρόμο της κωμόπολης Μέντλινγκ με ένα κουτί μπύρας στο χέρι, όταν σταμάτησε μπροστά σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας πατέρας με τα δύο παιδιά του, τους οποίους άρχισε να χαιρετά χιτλερικά.

Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν έπειτα από διαμαρτυρίες και μήνυση του πατέρα, ο 33χρονος είπε πως δεν ήταν κακές όλες οι πράξεις των ναζιστών, ενώ κατά την απολογία του στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Η καταδίκη του 33χρονου κατηγορούμενου από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βίνερ Νόιστατ έγινε για παραβίαση του «Νόμου Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση. Με αυτόν τέθηκε εκτός νόμου το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και πιο πρόσφατα το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από «απλή» συνθηματολογία μέχρι σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν δημευθεί οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυσή τους και η δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ