Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυναμική της πανδημίας έκρουσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, με αφορμή την κοινοποίηση των χθεσινών κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 5.000, προειδοποιώντας πως αν δεν λάβουμε μέτρα «πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα».
«Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο Mega.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. «Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε.
«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ακόμα ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Ο καθηγητής με δηλώσεις αργότερα στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε εκτενέστερα στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όπως ο περιορισμός των επαφών, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και κάποιες δραστηριότητες οι οποίες επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα.
«Ενδεχομένως και περιορισμό τύπου lockdown τοπικού (χαρακτήρα), από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη είναι τόσο χαμηλή σε κάποιες περιοχές και δεν ξεπερνά το 40% είναι αυτονόητο με τη δυναμική πανδημίας και τη διασπορά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα που θα συμπιέσουν το σύστημα της υγείας», τόνισε.
Και πρόσθεσε «πάμε για τα χειρότερα στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη».