O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν ενθαρρύνει τη χρήση εμβολίων τα οποία δεν έχουν "περάσει" από κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ. Οι χώρες βεβαίως και διατηρούν την αρμοδιότητα της έγκρισης των εμβολίων στο εσωτερικό τους, εντούτοις είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν εμφανίστηκαν στις μικρότερης κλίμακας κλινικές μελέτες των προηγουμένων φάσεων.
Αυτό τόνισαν οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ με αφορμή ερώτημα σχετικό με τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας διεθνώς.
Ειδικότερα, η δρ. Σουάμι Σουαμινάταμ, επικεφαλής του προγράμματος COVAX για το πανδημικό εμβόλιο, υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η οποία δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη του 50% και επειδή το ποσοστό αυτό προκύπτει από ένα εύρος αποτελεσματικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων στις μελέτες, το χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 30%.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, η δρ. Σουαμινάταμ σημείωσε ότι εκτός από τις άμεσες ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως πόνος, πυρετός ή μικρές ενοχλήσεις που δεν λαμβάνονται υπόψιν, χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια των εμβολίων.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ. Μάικ Ράιαν επεσήμανε ότι πράγματι υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης λόγω εκτάκτων αναγκών, όμως όταν χρειάζεται να εμβολιαστούν χιλιάδες, εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια άνθρωποι, τότε θα πρέπει να τηρούνται οι υψηλότερες ηθικές και επιστημονικές προδιαγραφές.
«Ηθική χρεωκοπία» η αποδοχή του θάνατου ηλικιωμένων
Με αφορμή διαμαρτυρίες για τους περιορισμούς που θέτουν τα κράτη διεθνώς, προκειμένου να περιορίσουν την μετάδοση του ιού, σε συνδυασμό με τις δραματικές επιπτώσεις της νόσησης για τους ηλικιωμένους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους σημείωσε ότι "κάθε ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατόν να τη σώσουμε.
"Δεν είναι ΟΚ να πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι. Η αποδοχή του θανάτου από την πανδημία λόγω ηλικίας, αποτελεί ηθική χρεωκοπία", τόνισε χαρακτηριστικά.
Η πανδημία μπορεί να εξαλείψει την πρόοδο στην παροχή ιατρικής φροντίδας
Παράλληλα, έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι το 90% και πλέον των χωρών η συνηθισμένη ροή των υπηρεσιών υγείας διαταράχθηκε εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, με τις μεγάλες προόδους που πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική φροντίδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες να κινδυνεύουν να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομο διάστημα.
Ο οργανισμός προειδοποιεί συχνά για τον κίνδυνο άλλα προγράμματα για τη διάσωση της ζωής να επηρεαστούν από την πανδημία και έχει στείλει στις χώρες κάποιες συστάσεις, όμως η έρευνα παρουσιάζει τα πρώτα μέχρι τώρα δεδομένα του ΠΟΥ για την κλίμακα αυτών των διαταράξεων.
«Η επίδραση της πανδημίας της COVID-19 στις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας», αναφέρεται στην έκθεση για την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Μεγάλες ιατρικές πρόοδοι που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπορεί να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομη χρονική περίοδο...».
Η έρευνα περιλαμβάνει την απόκριση περισσότερων από 100 χωρών για την περίοδο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί (70%), ο οικογενειακός προγραμματισμός (68%) και η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου (55%), ενώ οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών επηρεάστηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο στις χώρες που απάντησαν στα ερωτήματα του ΠΟΥ.
Η Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ, στην οποία ο διεθνής οργανισμός περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη, επηρεάστηκε πιο πολύ και ακολουθούν η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία, όπως φαίνεται από την έρευνα. Η αμερικανική ήπειρος δεν ήταν μέρος της έρευνας.