Καμπανάκι για την εξάπλωση του ιού χτυπά η διασπορά του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα 10 «ορφανά» κρούσματα που δεν είχαν επαφές με άλλους ασθενείς. Και ενώ δεν τίθεται προς το παρόν θέμα μεγάλης διασποράς οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε δραστικά μέτρα για την αποφυγή της ραγδαίας εξάπλωσης
Το κλείσιμο θεάτρων, κέντρων διασκέδασης, κινηματογράφων, παιδότοπων αλλά και των δικαστηρίων ήταν το επόμενο βήμα στα σενάρια που έχουν καταρτιστεί από το υπουργείο Υγείας και τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή ειδικά μετά τη μεταφορά και άλλων τριών ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Τα 10 «ορφανά» κρούσματα που νόσησαν χωρίς να έρθουν σε επαφή με άλλους ασθενείς όπως αυτοί που μετείχαν στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους είναι αυτά που προκαλούν ανησυχία και θέτουν θέμα διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και είχαν ως αποτέλεσμα να δηλώσει Σ. Τσιόδρας πως πέραν των μέτρων που ανακοινώνονται, το κυρίαρχο μέτρο προστασίας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, που αφορά αποκλειστικά και μόνο την ατομική ευθύνη των ασθενών.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης την καθιέρωση νέου μηχανισμού διάγνωσης για τα ήπια περιστατικά, σύμφωνα με το οποίο όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον γιατρό τους και με πολύ προσεκτική συνεννόηση με αυτόν θα ανοίγει το σύστημα των νοσοκομείων για τα ύποπτα περιστατικά.
Ο λόγος που μπαίνει αυτός ο περιορισμός είναι να μην κολλήσουν τον ιό οι γιατροί που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου, έχουν διαμορφωθεί και ειδικοί χώροι διαλογής στα νοσοκομεία.
Ελλείψεις υλικών
Σοβαρές ελλείψεις υλικών αντιμετωπίζει ήδη το σύστημα υγείας της χώρας μας, καθώς τα διαθέσιμα αποθέματα σε monitors και αναπνευστήρες προβλέπεται να μην επαρκούν σε ένα ευρύτερο ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ παραμένουν οι ελλείψεις σε μάσκες και αναλώσιμο υλικό.
Αντίστοιχα έχουμε ελάχιστο απόθεμα σε αίμα, και η αναζήτηση αίματος στις παρούσες συνθήκες με την διασπορά του ιού στην κοινότητα, κάνει επισφαλή την αιμοδοσία δεδομένου ότι υπάρχει το διάστημα του χρόνου επώασης του κορονοϊού, μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της ασθένειας από αυτόν.
Στην εκτίμηση αυτή προχωρούν παράγοντες της αγοράς, με αφορμή τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να εκδοθεί σήμερα η απαραίτητη υπουργική απόφαση για εξειδίκευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη δυνατότητα επίταξης κλινών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, εάν παραστεί ανάγκη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο υπουργός κάλεσε χθες τους εκπροσώπους των κλινικών προκειμένου να ζητήσει πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ, πέραν των 80 που είχε συμφωνηθεί από πέρυσι να διατεθούν στην περίπτωση έξαρσης της γρίπης - γεγονός που ήδη συμβαίνει στη χώρα ταυτόχρονα με το πλήγμα από τον κορονοϊό.
Για το λόγο αυτό, ο υπουργός θα εκδώσει σήμερα υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνεται το νοσήλιο σε εντατική στα 1200 ευρώ, συν τα χορηγούμενα φάρμακα, συν το ΦΠΑ και το ποσό που θα προκύψει θα εξαιρείται του clawback.
To σενάριο που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών θα περιλαμβάνει τη μεταφορά τακτικών περιστατικών των νοσοκομείων αναφοράς του κορονοϊού σε άλλα νοσοκομεία αρχικά και εφόσον παραστεί ανάγκη, τότε θα χρησιμοποιηθούν οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα στις οποίες θα μεταφέρονται τακτικά περιστατικά, προκειμένου τα λοιμώδη περιστατικά (όπως αυτά του κορονοϊού) να παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Το εγχείρημα σε αυτή την περίπτωση βέβαια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η μεταφορά ενός μόνο ασθενούς που χρειάζεται εντατική μονάδα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (ιδιωτικό ή δημόσιο) μέσω ΕΚΑΒ, χρειάζεται 4,5 ώρες.
Διαβάστε ακόμα:
- Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα - Κλείνουν θέατρα, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια
- Άρειος Πάγος για κορονοϊό: Τήρηση των μέτρων - Βαριές ποινές φυλάκισης για τους παραβάτες