Κανένα ενδεχόμενο για χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων κατά της πανδημίας δεν συζητείται αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι η παράτασή τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών.
«Περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα», χωρίς ωστόσο να αποκλείει «σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα».
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα. Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» και πρόσθεσε πως πάντα οι εισηγήσεις επιτροπής λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή μεγάλο βάρος δίνεται στη συνεχή αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης μέσω της διενέργειας εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων.
Είναι ενδεικτικό ότι από την Κυριακή 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν τεστ, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα κρούσματα που εντοπίστηκαν δεν θα ήταν γνωστά και θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα.
Στο μεταξύ συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα σήμερα ο μαζικός οριζόντιος έλεγχος κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας εντοπίστηκαν επιπλέον 9.688 θετικά self test, με το συνολικό αριθμό και από τους χθεσινούς ελέγχους να φτάνει τα 25.235.
Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα είναι στα σχολεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Αυτό που προκύπτει ως πρώτο συμπέρασμα από τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι η «Όμικρον» μπορεί να προκαλεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν, η μετάλλαξη όμως δε δείχνει να έχει την ίδια επικινδυνότητα με εκείνη της Δέλτα, καθώς προσβάλλει κυρίως το ανώτερο και όχι το κατώτερο αναπνευστικό. Το συγκεκριμένο στοιχείο θα αποτελέσει τον οδηγό για τις επόμενες κινήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων, με τα επόμενα 24ωρα να θεωρούνται κομβικά για τη λήψη αποφάσεων.
Σήμερα, Τρίτη, και την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας και βεβαίως να καταθέσει τις εισηγήσεις της για το κατά πόσο χρειάζονται νέα περιοριστικά μέτρα. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα όσα ισχύουν λήγουν στις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποφασιστεί το τι θα γίνει τις δύο πολύ κρίσιμες δύο τελευταίες εβδομάδες του πρώτου μήνα του 2022.