Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία δεν προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις ούτε αποκαλύψεις για τον πολεμικό σχεδιασμό, ενώ από την ομιλία απουσίασε κάθε αναφορά σε πυρηνικά και σε «νίκη», καθώς επιχείρησε κυρίως να αιτιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Όπως επανέλαβε, πρόκειται για «την αναγκαστική, έγκαιρη και μοναδική σωστή απόφαση».
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο μεγαλύτερος απών από την ομιλία του ήταν οποιαδήποτε αναφορά σε «νίκη». Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πολέμησαν ηρωικά στο Ντονμπάς, αλλά δεν ανέφερε τη Μαριούπολη ή άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.
«Σχεδίαζαν επίθεση στην Κριμαία»
Μιλώντας μπροστά σε 11.000 στρατιώτες, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε το σκεπτικό του για αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Δύση σχεδίαζε επίθεση στην Κριμαία και ότι η Μόσχα «δεν είχε άλλη επιλογή».
«Οι άλλες χώρες δεν ήθελαν να μας ακούσουν. Είχαν διαφορετικά σχέδια και το είδαμε. Σχεδίαζαν εισβολή στα ιστορικά μας εδάφη, περιλαμβανομένης της Κριμαίας… Η Ρωσία προχώρησε σε προληπτική απόκρουση της επιθετικότητας, ήταν η αναγκαστική, έγκαιρη και μοναδική σωστή απόφαση», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ακολουθεί μετάφραση από το Reuters ενός από τα βασικά μέρη της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου εξήγησε γιατί κατηγορεί τη Δύση ότι ανάγκασε τη Ρωσία να δράσει:
«Παρά τις διαφωνίες στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία ανέκαθεν υποστήριζε τη δημιουργία ενός συστήματος ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας, ενός συστήματος ζωτικής σημασίας για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, προτείναμε τη σύναψη συμφωνίας για εγγυήσεις ασφάλειας. Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο, σε αναζήτηση λογικών συμβιβαστικών λύσεων, ώστε να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα του άλλου. Ήταν όλα μάταια.
Οι άλλες χώρες δεν ήθελαν να μας ακούσουν, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν τελείως διαφορετικά σχέδια, και το είδαμε αυτό. Οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη για μια άλλη σωφρονιστική επιχείρηση στο Ντονμπάς, την εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.
Στο Κίεβο, ανακοίνωσαν την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων, το μπλοκ του ΝΑΤΟ άρχισε να αναλαμβάνει ενεργά τον στρατιωτικό έλεγχο των εδαφών που γειτνιάζουν με τα δικά μας.
Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε συστηματικά μια απολύτως απαράδεκτη απειλή για εμάς και επιπλέον απευθείας στα σύνορά μας. Όλα έδειχναν ότι μια σύγκρουση με τους νεοναζί, τους Μπαντερίτες [Ουκρανούς συμπαθούντες των Ναζί], με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των κατώτερων εταίρων τους, ήταν αναπόφευκτη».
Χωρίς το Ιλιούσιν η παρέλαση
Όσον αφορά στην παρέλαση της Μόσχας, στη σκιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου, δίπλα από το επιβλητικό κτίριο του Κρεμλίνου, παρήλασαν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με οκτώ από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση».
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην παρέλαση παρουσιάστηκαν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε το γεγονός ότι το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου, δεν έκανε τελικά χαμηλή πτήση πάνω από την παρέλαση, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Ζελένσκι: Αγωνιζόμαστε για νέα νίκη - Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά θα νικήσουμε
Λίγο νωρίτερα, το δικό του μήνυμα για τη σημερινή επέτειο νίκης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας: «Αγωνιζόμαστε για μια νέα νίκη. Ο δρόμος προς αυτή είναι δύσκολος, αλλά δεν αμφιβάλλουμε για το ότι θα νικήσουμε».
Ο Ζελένσκι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του θα κερδίσει στον πόλεμο με τη Ρωσία και δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος.
«Την Ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού, παλεύουμε για μια νέα νίκη. Ο δρόμος προς αυτήν είναι δύσκολος, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα νικήσουμε», είπε.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ουκρανοί ήταν ένας ελεύθερος λαός που είχε αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τη γη του πολλές φορές στην ιστορία και είχε τον «δικό του δρόμο».
«Σήμερα διεξάγουμε πόλεμο σε αυτό το μονοπάτι και δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε ένα κομμάτι της γης μας… και δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε ένα κομμάτι της ιστορίας μας», ανέφερε.
«Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας που, μαζί με άλλα έθνη στον αντιχιτλερικό συνασπισμό, νίκησαν τον ναζισμό. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσαρτήσει αυτή τη νίκη, δεν θα επιτρέψουμε να την οικειοποιηθεί», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν δεσμά που να μπορούν να δεσμεύσουν το ελεύθερο πνεύμα μας. Δεν υπάρχει κατακτητής που να μπορεί να ριζώσει στην ελεύθερη γη μας. Δεν υπάρχει εισβολέας που να μπορεί να κυβερνήσει τον ελεύθερο λαό μας. Αργά ή γρήγορα νικάμε»