Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων στη χώρα μας, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά πόσο ρευστή είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία στη συγκεκριμένη συγκυρία και πόσο λάθος μπορεί να είναι η εκτίμηση ότι «δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ σε lockdown».
Από τις ενδείξεις που μας έρχονται από το εξωτερικό και από κράτη με πιο εύρωστα συστήματα υγείας από το δικό μας, η πιο αντιπροσωπευτική φράση για τα όσα βιώνουμε και τα όσα μπορούν να συμβούν στο προσεχές μέλλον ανήκει στον ομοσπονδιακό υπουργό υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ο οποίος δηλώνει πως: «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα και αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων».
Ακόμη μία εκτίμησή του που έχει παγκόσμια ισχύ, είναι πως μέχρι να περάσει ο χειμώνας «οι Γερμανοί θα εμβολιαστούν, θα αναρρώσουν ή θα πεθάνουν», με πρόσφατη Γερμανική έρευνα να φανερώνει πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες έχουν 2πλάσια πιθανότητα να νοσήσουν, 3πλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν και 7πλάσια πιθανότητα να πεθάνουν.
Εκτιμήσεις για το καλό, το κακό και το χείριστο σενάριο που μπορούν να συμβούν κάνουν αυτή την εποχή όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις γύρω μας βαλκανικές χώρες να βιώνουν το ακραίο σενάριο λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους, που στην Ουκρανία παραμένει κάτω του 20%, στη Βουλγαρία διαμορφώνεται κοντά 22% και στη Ρουμανία κοντά στο 34%.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οδηγεί στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων - σε στυλ Αυστρίας - σαν αντίβαρο, με αυτές τις αποφάσεις να δημιουργούν και άλλα προβλήματα όπως είδαμε στο Βέλγιο και την Ολλανδία καθώς η πιεσμένη κοινωνία αντιδρά, με τους αντιεμβολιαστές να ξεχύνονται στους δρόμους σε βίαιες διαδηλώσεις.
Στην πατρίδα μας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαψεύδοντας για ακόμα μια φορά τη φημολογία ότι το μέτρο του γενικού lockdown παραμένει στο τραπέζι (των διαβουλεύσεων), αξιολογεί το καλό και το κακό σενάριο που μπορεί να συμβεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα πιο ακραία εξέλιξη.
Στο καλό σενάριο επαληθεύονται οι προβλέψεις των μοντέλων του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη, πως το τέταρτο κύμα οδεύει προς την κορύφωσή του, η οποία θα συμβεί στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά θα έχουμε μια περίοδο εκτόνωσης που θα μας επιτρέψει να περάσουμε πιο ήρεμα Χριστούγεννα, χωρίς ανακοινώσεις για νέα μέτρα, αντιδράσεις και αίσθημα ανασφάλειας.
Στο κακό σενάριο, η κορύφωση θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα οπότε η αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι 608 διασωληνωμένοι ασθενείς και οι 105 θάνατοι (με τα χθεσινά δεδομένα) θα αποτελούν μόνο ένα σκαλοπάτι προς μια ακόμα υψηλότερη κορυφή. Επιπλέον, αν η κορύφωση συμβεί μετά τα Χριστούγεννα, η δύσκολη κατάσταση θα διαμορφωθεί μέσα στις γιορτινές ημέρες και η πιθανή ανάγκη για λήψη νέων μέτρων θα συμβεί στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όταν ο κόσμος θα θέλει να διασκεδάσει και να βρεθεί με συγγενείς και φίλους.
Επίσης, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για την επικινδυνότητα της εποχικής γρίπης φέτος, μια πιο καθυστερημένη χρονικά κορύφωση του κύματος της πανδημίας μοιραία θα συμπέσει με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης στην κοινότητα και της ανάγκης νοσηλειών για τις επιπλοκές της γρίπης ή ακόμα χειρότερα για την πιθανότητα συλλοίμωξης με Covid, οπότε το σύστημα υγείας θα πιεστεί διπλά, καθώς ο ιός είναι απρόβλεπτος και οι τύποι του ιού που κυκλοφορούν έχουν 10πλασιαστεί, ενώ οι εμβολιασμοί για τη γρίπη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα που είχαν χορηγηθεί 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, έχουν γίνει 2,3 εκατ. εμβολιασμοί και άλλα 300 αντιγριπικά εμβόλια έχουν συνταγογραφηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί οι εμβολιασμοί.
Ήδη οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά τον Φεβρουάριο θα μας χτυπήσει το 5ο κύμα, με τον καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκο Σύψα να εξηγεί στο Liberal.gr πως έτσι προχωρούν και εκτονώνονται οι πανδημίες, κατά κύματα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν τα κύματα ηπιότερα, με χαμηλότερη κορύφωση (που συνεπάγεται λιγότερα κρούσματα, λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότεροι θάνατοι) και να έχουν μικρότερη διάρκεια.
Η πανδημία θα περάσει, εκτιμά ο καθηγητής Νίκος Σύψας τονίζοντας την πεποίθησή του ότι η παγκόσμια υγειονομική απειλή της Covid θα κοπάσει, αλλά πως το μείζον πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής θα παραμείνει ειδικά στις ΜΕΘ που πιέζονται ασφυκτικά από την καταιγιστική αύξηση των νοσηλειών.
Από τη δική της μεριά η Λίνα Δούκα, διευθύντρια ΜΕΘ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» επισημαίνει ότι τρεις στους 10 ασθενείς με λοίμωξη κορονοϊού που χάνουν τη μάχη μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πεθαίνουν εξαιτίας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Στις ΜΕΘ που αποτελούν την «καρδιά» του νοσοκομείου αν και ο αριθμός των κλινών είναι πολύ περιορισμένος, εκεί καταγράφεται το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, λόγω της ευκολίας μετάδοσης των μικροβίων στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια κόσμου σε δύο νοσοκομειακά μικρόβια την κλεμπσιέλλα και το acetobacter, ενώ είναι και μεταξύ των πρώτων χωρών στον ανθεκτικό πνευμονιόκοκκο, με τη Λίνα Δούκα να στέλνει το εξής μήνυμα στην ελληνική κοινωνία:
«Για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, πρέπει να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους που διασωληνώθηκαν, έδωσαν τη μάχη και βγήκαν νικητές. Οι ασθενείς που βγήκαν ζωντανοί από τη ΜΕΘ να πουν την ιστορία τους. Να μάθει ο κόσμος τι μάχη έδωσαν».