«Οι Θεσσαλονικείς αξίζουμε και μπορούμε περισσότερα», τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στη “Μακεδονία της Κυριακής”. Αναφέρεται αναλυτικά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στα έργα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογραμμίζει ότι «το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο Μετρό σημείωσε ότι «με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σταθμό Βενιζέλου, δικαιώνεται η μόνη λύση που εξασφαλίζει στην πόλη και Μετρό και Αρχαία», ενώ απαντώντας σχετικά με την έκκληση που έκανε ο Γιάννης Μπουτάρης προς τον πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί την απόφαση, σημείωσε «Αντί να αντιγράφει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του κ. Τσίπρα, ο καλός φίλος θα μπορούσε να ακούσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης μας. Θα μπορούσε, προπάντων, να θυμάται ότι η πρακτική της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων που επελέγη για το Σταθμό Βενιζέλου είναι η ίδια που είχε εφαρμοστεί και για το γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θα μπορούσε ακόμη να διερωτηθεί ποιον θα εξυπηρετούσε η καθυστέρηση που θα προκαλούσε μια αποδοχή της έκκλησης που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Και να συμφωνήσει μαζί μας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει χρόνο για χάσιμο».
Σχετικά με τον ΟΑΣΘ ο υφυπουργός σημείωσε ότι αναμένεται να «ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά νέων λεωφορείων και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά που άφησε το χθες».
Ο κ. Καλαφάτης σχολίασε και τις αντιδράσεις σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ «Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Ας το πετροβολούν ορισμένοι μεμψιμοιρούντες. Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ είναι οραματικό και διορατικό. Η πόλη θα αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο και εντυπωσιακό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, με χώρους που θα ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες εκθετών και επισκεπτών, κατοίκων και τουριστών, αλλά και θα φιλοξενεί μια σειρά συναφείς δραστηριότητες».
Για τη νέα Τούμπα, εξήγησε ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ενώ για το Μουσείο Ολοκαυτώματος επισήμανε ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, έλυσε τα γραφειοκρατικά προβλήματα και άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στο χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ύστερα από 18 μήνες πανδημίας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «Η Κυβέρνηση έχει ως άμεση προτεραιότητα τη στήριξη των συμπολιτών μας που έπληξαν οι φωτιές και την προώθηση των έργων για την προστασία και την ανασυγκρότηση των συγκεκριμένων περιοχών. Εστιάζει ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την προσπάθεια να χτιστεί όσο πιο ψηλά γίνεται το τείχος ανοσίας. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, φέτος έχουμε το εμβόλιο και η λύση δεν είναι στο λοκντάουν, αλλά στον εμβολιασμό. Γι΄αυτό ακριβώς πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει ανοιχτή η κοινωνία. Εστιάζουμε στην επιτάχυνση της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και το δυναμικό πέρασμα στην ανάπτυξη. Αυτό, άλλωστε, προαναγγέλλουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις, αλλά και οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας. Είμαστε σε διαδικασία επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση».
Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν τη χώρα μας πρωταθλήτρια της ύφεσης και - χάρη στα μέτρα 41 δισ. ευρώ που πήρε η Κυβέρνηση - κρατήθηκε όρθιος ο παραγωγικός ιστός και σώθηκαν οι θέσεις εργασίας». Ενώ για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, επισημαίνει: «Η οικονομία άρχισε να επαναλειτουργεί και η χώρα έχει την ευκαιρία να κινηθεί μπροστά, στέρεα και δυναμικά. Έχουμε ήδη διασφαλίσει κοινοτικούς πόρους - από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης - πάνω από 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και βάζουμε μπρος το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, με βασικούς άξονες την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».
Σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι «Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών η Ελλάδα αναπτύσσει πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση - όπως αποδείχθηκε και στα περσινά επεισόδια του Έβρου - η χώρα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επιδεικνύοντας πάντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις».