Κακοκαιρία Μπάλλος: Επελαύνει στη χώρα,  δύσκολες οι επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Μπάλλος: Επελαύνει στη χώρα, δύσκολες οι επόμενες ώρες

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία Μπάλλος με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς έχουν προκληθεί πλήθος περιστατικών με εκτεταμένες πλημμύρες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.  

Δεκάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια. Από το μεσημέρι η γ.γ. Πολιτική Προστασία έστελνε μηνύματα προειδοποίησης για επικίνδυνα φαινόμενα στην Αττική και Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την προληπτική εκκένωση χωριών της Εύβοιας.

Λήξη συναγερμού - Βρέθηκε σώος ο αγνοούμενος άνδρας

Λήξη συναγερμού στο Πικέρμι καθώς βρέθηκε σώος ο οδηγός που αγνοούνταν όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από ορμητικά νερά λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος.

Σύμφωνα με τις πρώτες  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός, ηλικίας 35 - 40 ετών, επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε το όχημα όταν φούσκωσε τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πράσινο τζιπ.

Στο σημείο μετέβησαν άμεσα 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα και ομάδα της ΕΜΑΚ που κάνουν έρευνες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί αυτοκίνητο παρά το γεγονός ότι η σταθμή του νερού έχει πέσει πολύ. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθεί η πληροφορία.

Στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και μέχρι τώρα αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που προκύπτουν από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο. Κανένας εφησυχασμός ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της βασικής προτεραιότητας και μέλημα της κυβέρνησης που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Κλειστά τα σχολεία

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδη ενώ κλειστά επίσης θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία σε δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Αργολίδας, Λακωνίας και Αρκαδίας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με εντολή Μητσοτάκη

Έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα την κακοκαιρία «Μπάλλος» πραγματοποιείται  στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη διεξάγεται με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Πάνω από 100 χιλιοστά βροχής σε Πατήσια, Περιστέρι και Αμπελόκηπους σε 7 ώρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται στην Αττική και στην πόλη των Αθηνών από το πρωί της Πέμπτης με τα μεγαλύτερα ύψη υετού έχουν καταγραφεί σε Πατήσια, Περιστέρι και Αμπελόκηπους όπου σε διάστημα περίπου 7 ωρών έχουν πέσει 120, 120 και 108 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του αθροιστικού υετού στο νομό Αττικής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το μεσημέρι της Πέμπτης  και σημειώνονται οι περιοχές όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Ισχυρές καταιγίδες και αύριο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και αύριο, καθώς επίσης σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, ενώ οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 έως 9 μποφόρ στα δυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή αναμένονται βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς επίσης σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη, στην Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Δυτική Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα Βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 19, στη Θεσσαλία από 8 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 14 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 17 έως 25, στις Κυκλάδες από 19 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 25 και στην Κρήτη από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιοι οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, όμως σταδιακά έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Το μεσημέρι και απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές ανά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε ανατολικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.