Κακοκαιρία: Καταστροφές σε Εύβοια και Πήλιο - Ποιες περιοχές θα πλήξει σήμερα

Κακοκαιρία: Καταστροφές σε Εύβοια και Πήλιο - Ποιες περιοχές θα πλήξει σήμερα

Για ακόμα μία μέρα συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας «Αθηνά». Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού παραμένει σε ισχύ, και σύμφωνα με τις προβλέψεις ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται το επόμενο 24ωρο και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία και αναμένεται να εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία.

Έντονα φαινόμενα προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι και για την Αττική.

Το βράδυ η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε Βορειοανατολικό Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Πάνω από 160 κλήσεις στην Πυροσβεστική

 

Πάνω από 160 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα χιλιοστά βροχής ήταν διπλάσια από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Εικόνες καταστροφής με πλημμυρισμένα σπίτια καταγράφηκαν και στη Λάρισα.

Δέκα περιοχές της χώρας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα τόνισε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. 

Πρόκειται για πέντε περιοχές στη Βόρεια Εύβοια - τη Λίμνη, την Αγία Άννα και τη βορειοανατολική περιοχή- 3 περιοχές στην Αττική  - τις Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα - και δύο στην Πελοπόννησο, το δήμο Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία.

Βόρεια Εύβοια: Οι πλημμύρες άφησαν σημαντικές καταστροφές σε χωριά και στο παραλιακό μέτωπο

Αντιμέτωποι με πλημμύρες, αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης αλλά και συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού, βρέθηκαν οι κάτοικοι χωριών στη Βόρεια Εύβοια. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας 'Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από τη Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

Διπλάσια βροχή σε 72 ώρες από την ετήσια ποσότητα της Αθήνας

Στη Μακρυρράχη του Πηλίου αποκολλήθηκε κομμάτι του βουνού και έπεσε στο χωριό, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό, πέρα από τις ζημιές.

Η βροχή που έπεσε στη Ζαγορά Πηλίου ανήλθε στα 700 χιλιοστά, δηλαδή τη διπλάσια ποσότητα όσης εκτιμάται ότι πέφτει για έναν ολόκληρο χρόνο στην Αθήνα σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μόνο στις 16,5 ώρες από τις 4 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 165 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, από τις οποίες σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Αναλυτικά:

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις για κοπές δέντρων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων τρεις για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.

Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν συνολικά 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.


Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας στον χάρτη