Κακοκαιρία «Διομήδης»: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Έως - 14 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Έως - 14 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Διομήδης» δημιουργώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας και αφήνοντας στο πέρασμά της σχεδόν... πολικές θερμοκρασίας.

Η κακοκαιρία μπορεί να μην χτύπησε ιδιαίτερα την Αττική, όμως από το απόγευμα της Τετάρτης έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα Βόρεια Προάσια της Αττικής, και συγκεκριμένα στους Θρακομακεδόνες και Ιπποκράτειος Πολιτεία. Όμως κυρίως οι περιοχές της Β. Ελλάδας βλέπουν κατακόρυφη πτώση του θερμομέτρου με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους -14 βαθμούς Κελσίου. Εκτός όμως από το τσουχτερό κρύο συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις αλλά και τα προβλήματα από τις βροχές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρως. 

Σχεδόν -10 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα

Ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους στα ηπειρωτικά σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος πλησίασε τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-9,8), Κλεισούρα Κοζάνης (-9,7), Νευροκόπι (-9,1), Παρανέστι Δράμας (-9,0) και Βαρικό Φλώρινας (-9,0).

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα    

Ο «Διομήδης» έφυγε αλλά το τσουχτερό κρύο παραμένει στη βόρεια Ελλάδα, με κατά τόπους ισχυρό παγετό τις πρωινές ώρες και θερμοκρασίες που βρίσκονται υπό το μηδέν.

Οι χαμηλότερες τιμές που κατέγραψε από την αρχή της ημέρας το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr εντοπίστηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, όπου ο υδράργυρος έδειξε -14 βαθμούς Κελσίου, στο Λαϊλιά Σερρών (-12,2) και στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου Ημαθίας (-11,7).

Διψήφιες σχεδόν (αρνητικές) τιμές σημειώθηκαν στη Βλάστη Κοζάνης (-9,7) και στην Κλεισούρα Καστοριάς (-9,5), ενώ στο Βαρικό Φλώρινας το θερμόμετρο έπεσε στους -8,9 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφηκε και στο Νευροκόπι Δράμας. Τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θράκη με τις χαμηλότερες τιμές να καταγράφονται στους Μεταξάδες Έβρου (- 7,3) και στο Διδυμότειχο (-6,9).

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε το προηγούμενο 24ωρο η κακοκαιρία σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ενώ κανονικά λειτουργούν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον ίδιο δήμο.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στην Εγνατία Οδό, ανακοινώθηκε, σήμερα το πρωί, άρση της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ του κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, του κόμβου Ιάσμου και του Δυτικού κόμβου Κομοτηνής. Λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων, αποφασίστηκε από τις διευθύνσεις Αστυνομίας Ξάνθης και Ροδόπης η άρση των απαγορεύσεων από τις 8 σήμερα το πρωί.

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στον Βόλο 

 Η κακοκαιρία εξακολουθεί να πλήττει το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, με ηπιότερα φαινόμενα, αλλά τα προβλήματα να παραμένουν, κυρίως στο οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα το ύψος του χιονιού στα Χάνια να έχει ξεπεράσει τα 70 εκατοστά, ωστόσο ο κύριος οδικός άξονας Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς παραμένει ανοιχτός. Από την Πορταριά και πάνω απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων καθώς επικρατεί παγετός, ενώ δεκάδες ειδικά οχήματα αποχιονίζουν το οδόστρωμα σε 24ωρη βάση. Κλειστό παραμένει μόνο το τμήμα Χάνια-Κισσός, που διέρχεται του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Πήλιο.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα Χάνια έχει πέσει στους -9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Βόλο η μέγιστη δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου και σήμερα συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, πλην του Λυκείου Αργαλαστής. Επίσης, τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι του Βόλου και δεν εκτελούνται τα δρομολόγια προς τις Σποράδες.

Τέλος, από τις 09:30 σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου, ειδικά στα προάστια προς την πλευρά του Πηλίου, όπου το τοπίο πλέον είναι λευκό.

Ανοιχτό θα είναι από αύριο το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου στις Αγριόλευκες για όλο τον κόσμο, αθλητές και ερασιτέχνες, μετά από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Οι εργασίες συνεχίζονται και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς χιονόστρωσης των πιστών σε όλο το χιονοδρομικό κέντρο, μετά την άφθονη, πυκνή και έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, προκειμένου από αύριο Παρασκευή να μπορέσει να υποδεχθεί με ασφάλεια τους φίλους του σκι και τους λάτρεις του βουνού.

Σε πλήρη λειτουργία θα είναι το σύνολο των πιστών, δηλαδή Πανόραμα, Θέτις, Πήλιο 3, Πήλιο 1, Πήλιο 4 και Πήλιο 5, ενώ οι χιονοδρόμοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους τρεις αναβατήρες Πήλιο 3 (διπλό), Πήλιο 4 (συρόμενο) και Πήλιο 5 (baby).

Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ όπως ανακοινώθηκε, όσοι θα προσέρχονται στο χιονοδρομικό κέντρο θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο σε ανοιχτούς, όσο και κλειστούς χώρους, όπως είναι το καταφύγιο και τα καταστήματα ενοικιάσεων. Για τους χώρους εστίασης του χιονοδρομικού κέντρου, θα ισχύσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για όλη την εστίαση.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου, κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» με αποτέλεσμα να κλείσει το αγροτικό δίκτυο, με απόφαση του δήμου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, η ένταση και η διάρκεια των βροχοπτώσεων, πλημμύρισε τους δρόμους μέσα στον κάμπο και η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας, έγινε για λόγους ασφαλείας. Αυτή την ώρα σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους δυο βαθμούς Κελσίου και το κύριο χαρακτηριστικό είναι η έντονη ομίχλη.

«Αν η θερμοκρασία πέσει λίγο ακόμη, είναι σίγουρο ότι θα έρθει χιονόπτωση. Όλες οι υπηρεσίες, το προσωπικό και ο εξοπλισμός του δήμου είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε συνθήκη προκύψει μέσα στη μέρα», είπε ο κ. Στεφανάκης.

Νάουσας: Κλειστοί αρκετοί δρόμοι από τα δέντρα 

Ο νομός της Ημαθίας ήταν από μία από τις περιοχές που ένιωσαν έντονα τις συνέπειες από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης». Ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Καρανικόλας, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

«Ο Διομήδης άρχισε να χτυπά από τη Δευτέρα στα ορεινά χωριά της Ημαθίας, στα Τρία – Πέντε πηγάδια και στο Σέλι. Ακόμα δεν έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι δρόμοι. Το πρόβλημα ήταν ότι έπεσαν πάρα πολλά δέντρα και κλαδιά και εκεί υπήρξε το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή τα συνεργεία του Δήμου, μαζί με τον ΔΕΔΗΕ έχουν αρχίσει και δίνουν ρεύμα σε όλες τις περιοχές».

Η μετακίνηση στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές γίνεται υποχρεωτικά με χιονολάστιχα ή αλυσίδες ενώ τα σχολεία παρά τα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, παρέμειναν ανοιχτά.

Χωρίς τηλέφωνο δύο ημέρες το Λιβάδι Ελασσόνας λόγω «Διομήδη»
 

Δυό μέρες χωρίς τηλέφωνο παραμένουν οι κάτοικοι στο Λιβάδι Ελασσόνας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Διομήδης”, με τους ίδιους να κάνουν έκκληση μέσω της «Πρωινής Εφημερίδας Λιβαδίου» για άμεση αποκατάσταση.

Αναλυτικά η δημοσίευση:

«Κάνουμε έκκληση μέσω της εφημερίδας προς τον Δήμαρχο Ελασσόνας και προς τον περιφερειάρχη να πιέσουν τον ΟΤΕ ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη καθώς το Λιβάδι παραμένει χωρίς σταθερά και κινητά τηλέφωνα εδώ και 2 μέρες και με άτομα ηλικιωμένα που έχουν προβλήματα υγείας…».

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 και τοπικά μέχρι το απόγευμα 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και στο Θρακικό 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς τις πρωινές ώρες να είναι τοπικά ισχυρά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στα νότια λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προς την περιοχη του Καστελόριζου.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση του καιρού για άυριο Παρασκευή 14-01-2022

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην Κρήτη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο νότιο Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στην υπόλοιπη χώρα τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.