Καιρίδης: Γυρνάμε 80 χρόνια πίσω - Αμερικάνοι και Ρώσοι διαπραγματεύονται για την Ευρώπη

Καιρίδης: Γυρνάμε 80 χρόνια πίσω - Αμερικάνοι και Ρώσοι διαπραγματεύονται για την Ευρώπη

Την πεποίθηση πως η σύγκρουση, όπως διαφαίνεται και στην ουκρανική κρίση, είναι μεταξύ των φιλελεύθερων δημοκρατιών συνολικά από τη μια πλευρά και των καθεστώτων που έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη και για τις διεθνείς σχέσεις από την άλλη, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι «δυστυχώς, η Ευρώπη, σε ένα ζήτημα καίριας σημασίας όπως είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια, δηλαδή για το σπίτι της, δεν είναι ο πρωταγωνιστής, ή τόσο πρωταγωνιστής όσο θα θέλαμε».

«Υπό μια έννοια, είναι σαν να γυρνάμε στην επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποφασίζουν για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ασφάλεια δυνάμεις εκτός ΕΕ. Βλέπουμε τη διαπραγμάτευση τη μεγάλη μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, σαν να μην άλλαξε τίποτα αυτά τα 80 χρόνια, παρά τις προόδους που έκανε η ΕΕ, τις συνόδους, τα ψηφίσματα, τις προσπάθειες, τον Μακρόν και όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», εξήγησε ο ίδιος. «Εντέλει δεν πρωταγωνιστούμε, επιχειρούμε να παρακολουθήσουμε όσο γίνεται πιο κοντά τις εξελίξεις, οι οποίες όμως δυστυχώς κινούνται στο επίπεδο Ουάσιγκτον – Μόσχας. Καθορίζεται το μέλλον μας από εξω-ευρωπαϊκές δυνάμεις. Είναι και αυτό δείγμα της αδυναμίας μας και των ζητημάτων που πρέπει να επιλύσουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δ.Καιρίδη, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Ρώσων και Αμερικάνων καθώς η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιονδήποτε άλλον διαμεσολαβητή συνολικά. «Δεν αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, θεωρεί ότι θα λύσει τα ζητήματα ως ίσος προς ίσο με την υπερδύναμη. Ο Μακρόν αντιλαμβανόμενος αυτή την ευρωπαϊκή απουσία επιχειρεί να καλύψει ένα κενό και έχει καταφέρει κάποια πράγματα σε έναν βαθμό. Αλλά συνολικά η Ευρώπη εκπέμπει μια εικόνα η οποία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, και να είμαστε ευχαριστημένοι μετά από 70 χρόνια», διευκρίνισε.

«Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση γίνεται ερήμην των Ουκρανών, ερήμην της Ευρώπης σε έναν βαθμό και ερήμην του ΝΑΤΟ, κάτι δείχνει. Μας προσγειώνει σε μια δύσκολη πραγματικότητα», υπογράμμισε.

«Μέσα στον ευρύτερο ανταγωνισμό με την Κίνα, η Αμερική θέλει να μεταφέρει την ένταση από τον Ειρηνικό στην καρδιά της Ευρώπης,- η Κίνα χαίρεται με αυτή την εξέλιξη. Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι πρόσκαιρα δυνατή. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τελειώνουν. Είναι μια συγκυρία που δεν έχει διάρκεια στον χρόνο. Η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει την Οικονομία της όπως η Κίνα για να μπορέσει να παίξει την παγκοσμιοποιημένη οικονομία», επισήμανε.

Επιπλέον, ο εκτίμησε ότι «διάφοροι επιτήδειοι, όπως η Τουρκία, “διαβάζουν” αυτά τα κενά και τις αντιφάσεις, τις αδυναμίες και κάνουν την παραβατική συμπεριφορά. Αυτό που γίνεται στο Ντονμπάς, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι δεν θα χτυπήσει αύριο το πρωί στα Βαρώσια».

«Η “ανακάλυψη” ξαφνικά το 2021 περί αιρεσιμότητας της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, είναι πρωτοφανής, εξωφρενική, κωμική από ένα σημείο και μετά, την έχουν καταγγείλει Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, δεν εδράζεται πουθενά, επιβεβαιώνει απλώς την κακή πορεία που έχει πάρει η Τουρκία να κλιμακώνει διαρκώς έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ.