Τη δυνατότητα εκκένωσης της περιοχής στο Μάτι επανέλαβε και σήμερα ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, τονίζοντας ότι αν είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωές.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι μόνο το Μάτι μέσα σε 30 με 45 λεπτά θα μπορούσε να είχε εκκενωθεί αν είχε δοθεί εντολή, που όμως δε δόθηκε. Όπως είπε ο ίδιος, οι αρμόδιες υπηρεσίες ήξεραν τέσσερις ημέρες πριν για την ιδιαιτερότητα των ανέμων που θα έπνεαν εκείνη τη μέρα στην περιοχή.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε επαφές που είχε με κατοίκους, του είπαν ότι δεν είχαν ενημέρωση και είχαν την αίσθηση ότι η φωτιά δε θα περνούσε ποτέ τη Μαραθώνος, προσθέτοντας ότι η ρυμοτομία της περιοχής δεν είναι δικαιολογία για την τραγωδία.
Παρουσιάζοντας εχθές το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησε, μελετώντας το αμερικανικό και το ιαπωνικό μοντέλο, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών είπε ότι «δεν είχε ασφαλώς στόχο να εντοπίσει, πόσο μάλλον να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία, καθώς αυτό είναι έργο και αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Από την έρευνα προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων, καθώς το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας είναι ότι «θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές - ή και ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα - αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».
Μεταξύ άλλων από το πόρισμα τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:
- Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;
- Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;
- Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; Και κυρίως
- Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;