Κ. Σκρέκας (ΝΔ): Ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον της ΔΕΗ με το ν/σ που καταθέτει η κυβέρνηση

Κ. Σκρέκας (ΝΔ): Ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον της ΔΕΗ με το ν/σ που καταθέτει η κυβέρνηση

«Το σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη ΔΕΗ την επόμενη μέρα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας, εισηγητής στον νομοσχέδιο με τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού», που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα της ενεργειακής αγοράς της Ελλάδας, δηλαδή δεν διασφαλίζει έναν ελεύθερο ανταγωνισμό, έτσι ώστε ο καταναλωτής στο τέλος να έχει καλύτερες τιμές ενέργειας, φθηνότερο λογαριασμό ρεύματος.

Από την άλλη μεριά αυτό που μένει πίσω, δηλαδή η ΔΕΗ, είναι μία εταιρεία, η οποία ήδη εδώ και τρία χρόνια πια έχει γίνει μια βαριά προβληματική εταιρεία, κάτω από την καθοδήγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και με αυτό το νομοσχέδιο, που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση, δυστυχώς το μέλλον της ΔΕΗ είναι ακόμη πιο αβέβαιο», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

«Η ΔΕΗ», πρόσθεσε ο τομεάρχης της ΝΔ, «αυτή τη στιγμή εξαναγκάζεται να μεταφέρει τρεις λιγνιτικές μονάδες, τις πιο ανταγωνιστικές, τα εργοστάσια δηλαδή που έχουν το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος λειτουργίας, που πρώτα μπαίνουν στο σύστημα και προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια, αυτά που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες κι ενώ είναι τα καλύτερα, είναι τα κοσμήματα της ΔΕΗ, σήμερα, έρχεται η κυβέρνηση και τα κάνει ακόμη πιο ελκυστικά, μεταφέροντας προσωπικό, το οποίο δουλεύει σε αυτά τα εργοστάσια, στην υπόλοιπη ΔΕΗ και όχι μόνο αυτό τα πουλάει και χωρίς να επιμερίζει ούτε ένα ευρώ δανείου πάνω τους».

«Όταν η ΔΕΗ απολέσει αυτά τα εργοστάσια, που είναι περίπου το 40% της λιγνιτικής παραγωγής σήμερα κι όταν η υπόλοιπη ΔΕΗ που μένει θα πρέπει το ίδιο διοικητικό κόστος που έχει να το επιμερίζονται σε λιγότερες παραγωγικές μονάδες, πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει;», διερωτήθηκε ο κ. Σκρέκας και παρατήρησε:

«Η ΔΕΗ είναι σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι όταν την παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. Η ΔΕΗ σήμερα έχει απολέσει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, έχασε το 100% των μετοχών του του ΑΔΜΗΕ και πήρε μόλις 300 εκατ. καθαρά χρήματα, όταν η αποτίμηση του αντικειμενικού εκτιμητή ήταν 1,2 δισ. ευρώ.

Σήμερα η ΔΕΗ είναι μικρότερη από ό,τι ήταν το 2014, έχει 80% χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία και έρχεται η κυβέρνηση σήμερα με ένα καταστροφικό νομοσχέδιο και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη ΔΕΗ και αυτή την καταστροφή την πανηγυρίζουν σε κάθε στάδιό της. Πραγματικά αυτό είναι ένα παράδειγμα, τι καταστροφικές συνέπειες έχει μία κακή διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας την επομένη της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως «καθαρή έξοδος με βρώμικα ψέματα δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να επιτευχθεί».

«Τι σημαίνει καθαρή έξοδος; Δεν θα έλθουν οι περικοπές τις οποίες έχει υπογράψει η κυβέρνηση; Θα έχει πιο ισχυρή ανάπτυξη η Ελλάδα; Θα μπορέσει ο κόσμος να απομειώσει τα δάνειά του; Θα μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους πολίτες;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Βλέπουμε ότι φως δεν φαίνεται, βλέπουμε ότι οι φόροι αυξάνονται, οι περικοπές αυξάνονται και ανάπτυξη ισχυρή δεν έρχεται, η Ελλάδα είναι ακόμη και σήμερα η τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρυθμούς ανάπτυξης».

Σχετικά με την προοπτική ρύθμισης του χρέους ανέφερε: «Φυσικά και χρειάζεται. Και στο πρώτο μνημόνιο και στο δεύτερο ήταν καταγεγραμμένο ότι εφόσον θα πετυχαίναμε πρωτογενή πλεονάσματα τότε θα έπρεπε οι θεσμοί να έλθουν και διευθετήσουν, να διαχειριστούμε το θέμα του χρέους. Ήταν πολύ κοντά στο να γίνει το 2014».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news