Για δύο άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο για την καταπολέμηση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων, έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τα μέτρα, αφορούν τον εντατικό έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ευρεία χρήση της νέας τεχνολογίας στη διερεύνηση της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά είτε οπωροκηπευτικών και οσπρίων είτε των προϊόντων του γάλακτος.
Ο κ. Σκρέκας, ανέφερε για παράδειγμα, ότι θα μπορούν να ανιχνεύσουν στον έλεγχο της φέτας εάν έχει χρησιμοποιηθεί εισαγόμενο γάλα που είναι παράνομο στην παρασκευή της.
Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε επίσης στους τρεις άξονες δράσης της κυβέρνησης για την ανάταση του αγροτικού τομέα: τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, την είσοδο νέων αγροτών και κτηνοτρόφων στον πρωτογενή τομέα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν ενεργοί και αυτό είναι ένα στοίχημα, γιατί, ως χώρα, έχουμε πάρα πολύ γερασμένο αγροτικό πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες με τη δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις μικρές φάρμες, όπου θα μπορούν συμβάλλουν στη ραγδαία μείωση του κόστους των αρδευτικών εκμεταλλεύσεων.
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ακόμα την υπόσχεση της κυβέρνησης για τα φορολογικά κίνητρα στους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς και συνεργατικά σχήματα.
Για τη ΔΕΗ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση πως «έκρυβε κάτω από το χαλί το πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδια και για τη ΔΕΗ, και ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνει βιώσιμη εταιρία που να παρέχει τις υπηρεσίες της.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ