Κ. Μητσοτάκης: Θα ανοίξει η πλατφόρμα για ηλικίες 12 -15, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα παιδιά

Κ. Μητσοτάκης: Θα ανοίξει η πλατφόρμα για ηλικίες 12 -15, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα παιδιά

To άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού και για τις ηλικίες 12-15 ετών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης με πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για ηλικίες από 12 ετών και πάνω, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι υποχρεωτικός και ούτε πρόκειται να γίνει. 

Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών ενώ ξεκαθάρισε ότι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται καθώς έχει ήδη άλλωστε ξεκινήσει  η ένταξη των εφήβων 15-17 ετών  κάτι που σημαίνει ότι ένα ποσοστό των μαθητών του λυκείου στην έναρξη του σχολικού έτος θα έχει εμβολιαστεί. 

Άλλωστε ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη και με δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο χειμώνα με κλειστά σχολεία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έγκριση του εμβολισμού για τους έφηβους (15-17 ετών) και το άνοιγμα της πλατφόρμας, έβαλε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών.

Για μικρότερες ηλικίες δεν μπορεί να γίνει συζήτηση καθώς το εμβόλιο της Pfizer είναι εγκεκριμένο για 12 ετών κι άνω, ενώ αντίστοιχη έγκριση αναμένεται να λάβει και το mRNA εμβόλιο της Moderna. Η Επιτροπή εξετάζει διεξοδικά τα δεδομένα και δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις γιατί οι παιδίατροι γνωρίζουν καλά πως το «κλειδί» για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι η συναίνεση των γονέων και πρώτα οι γονείς πρέπει να πειστούν ότι ο covid εμβολιασμός θα βοηθήσει να μην κλείσουν τα σχολεία και να μη στερηθούν (ξανά) τα παιδιά τις τάξεις τους και τις αγαπημένες (κι απαραίτητες στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη) κοινωνικές κι αθλητικές δραστηριότητες.