«Η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται ευθέως με ενισχυμένη εποπτεία» σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας σχολιάζοντας τις αποφάσεις του χτεσινού Eurogroup.
Ο κ. Κόλλιας υπογράμμισε πως είναι μονόδρομος η κατεύθυνση της εφαρμογής μιας πολιτικής, που θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, και ως πραγματικό αντίμετρο στα δύσκολα μέτρα, που επίκεινται, ώστε η οικονομία να κινηθεί με σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αύξησης των εξαγωγών.
Συνοπτικά τα σημεία που έθιξε ο κ. Κόλλιας είναι τα εξής:
• Πρώτον, είναι σημαντικό ότι έκλεισε η τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος.
• Δεύτερον, το χρέος ελαφρύνεται, έστω και μεσοπρόθεσμα και αυτό είναι θετικό. Δεν είναι, όμως, η οριστική λύση του προβλήματος (βλέπε ΔΝΤ), δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επανεξεταστεί.
• Τρίτον, η ελάφρυνση αυτή συνδέεται ευθέως με ενισχυμένη εποπτεία, με συστηματικούς ελέγχους και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά και για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060. Στο σημείο αυτό, απαιτείται επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία να τρέξει και να υπερκαλύψει τις αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις αυτής της δέσμευσης για υψηλά πλεονάσματα.
• Τέταρτον, η προστασία των 22 μηνών, μετά τον Αύγουστο, με τα 24,1 δισ. ευρώ του cash buffer, αποτελεί στην ουσία μια διασφάλιση της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι των πιθανών αναταράξεων των αγορών.
«Δεν χρειάζεται θριαμβολογία, ούτε καταστροφολογία. Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά, απαιτείται σοβαρή δουλειά από όλους» κατέληξε ο κ Κόλλιας.