Κ. Καραγκούνης:  Έχει μπει ένα ιδεοληπτικό πρόσημο της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα

Κ. Καραγκούνης: Έχει μπει ένα ιδεοληπτικό πρόσημο της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα

«Πραγματικά έχει μπει ένα ιδεοληπτικό πρόσημο αυτής της κυβέρνησης στον νέο Ποινικό Κώδικα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα και ομάδες, στις οποίες είναι συγκεκριμένη η ανοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Βεβαίως και πρέπει να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας, έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει το 2014. Ήταν έτοιμοι και οι δύο κώδικες -και ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας- και τελικά αυτοί μπήκαν στο συρτάρι, άλλαξε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, άλλαξαν κι οι πρόεδροι», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης, εξηγώντας ότι οι ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας εστιάζονται σε νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα που εισάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης και «έχουν προκαλέσει κι έχουν εξοργίσει την ελληνική κοινωνία».

«Η κριτική», διευκρίνισε, «αρχικώς έχει να κάνει με κάποια συγκεκριμένα άρθρα -γιατί προφανώς σε είκοσι μέρες δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη άποψη όλων των άρθρων» και «την Τρίτη υπάρχει προκαθορισμένο ένα ραντεβού με τον υπουργό Δικαιοσύνης όπου θα συζητήσουμε αρκετά ίσως και διαδικαστικά ζητήματα».

«Έτσι όπως είναι κατατεθειμένο το σχέδιο, σίγουρα ο κόσμος καταλαβαίνει ότι "κλείνει το μάτι" -με κάποιες από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις- και στη Χρυσή Αυγή, πηγαίνοντας στην εγκληματική οργάνωση και στους Ρουβίκωνες και στους κάθε λογής μπαχαλάκηδες ή αν πάρουμε τα άρθρα 270 και το 272 που έχουν να κάνουν με τις εκρήξεις και βεβαίως τη χρήση των εκρηκτικών υλών, όπως είναι η μολότοφ, και όλη η συζήτηση που έχει ξεκινήσει και γίνεται και με αφορμή κάποιες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Κυρίτση, που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα θύμα, μια απαράδεκτη δήλωση, που προσβάλλει και τη μνήμη των ανθρώπων που κάηκαν στη Marfin», σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ.

Σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στο άρθρο 187 και 187α περί εγκληματικής οργάνωσης, εκτίμησε πως «αυτό που τώρα εισάγεται είναι ότι αυτός που διευθύνει μια εγκληματική οργάνωση, μια τρομοκρατική οργάνωση τιμωρείται με την ίδια ποινή που προβλέπει ο νόμος για τα απλά μέλη της εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης και μάλιστα με μειωμένη ποινή», ενώ «όσον αφορά τις εκρήξεις και τη χρήση εκρηκτικών υλών από κακουργήματα, αυτά γίνονται πλημμελήματα». «Πρέπει να το δούμε και συνολικά και δικαιοπολιτικά. Κάθε νόμος πρέπει να αντανακλά και σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στο πώς αντιλαμβανόμαστε αυτήν τη στιγμή όλες αυτές τις εγκληματικές πράξεις. Το έγκλημα έχει αλλάξει και ποιοτικά και πρέπει και ο νόμος να συμβαδίζει με τις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες αντιμετώπισης του εγκλήματος», πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.

«Όταν έχουμε όλους αυτούς τους Ρουβίκωνες, τις ομάδες, τις "συλλογικότητες", όπως είχαν αναφερθεί παλιά από υπουργούς, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπαίνουν μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες, στη Βουλή, σε επιχειρήσεις, σε πρεσβείες και κάνουν τα όσα κάνουν και εκθέτουν τη χώρα συνολικά, διεθνώς, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να δείχνει ότι η χώρα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. [...] Όταν μια ομάδα τύπου Ρουβίκωνα ή άλλων μπαχαλάκηδων μπορεί να παίρνει μολότοφ και να κάνει ό,τι κάνει, να καίει και να καταστρέφει και στην ουσία ο ίδιος ο νόμος να επιβάλλει πλημμεληματικές ποινές -δηλαδή στην ουσία δεν εκτίει κανείς ούτε μια μέρα φυλακή- τότε νομίζω ότι πραγματικά "κλείνουμε το μάτι" σε τέτοιες "συλλογικότητες", που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, να καταστρέφουν, να καίνε, να τραυματίζουν ανθρώπους, πολίτες και τελικά να μην έχουν καμιά επιβολή από τον νόμο», επισήμανε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ.

Παρατήρησε, δε, ότι «έχει αναδρομικότητα ο νόμος, όσοι δηλαδή αυτήν τη στιγμή εκδικάζονται, π.χ. και κάποιες υποθέσεις του Ρουβίκωνα, με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα κι αν περάσει έτσι το άρθρο, τότε εκεί που θα επαπειλούνται ποινές κακουργηματικές, θα γίνουν πλημμεληματικές».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την αναφορά του στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Καραγκούνης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει καμία κόντρα καμίας ομάδας. Ο κ. Μεϊμαράκης είχε μία συγκεκριμένη και σαφή άποψη από πριν τις εκλογές, θεωρούσε ότι σε ένα οργανωτικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας, αυτός ο ίδιος δεν θα είχε βάλει ποτέ αντιπροέδρους. Είπε κι ο ίδιος ότι εκτιμά τον κ. Γεωργιάδη [...] Η ΝΔ είναι συμπαγής και δεν το λένε τα στελέχη της, το λέει ο κόσμος που έχει μία συσπείρωση κοντά στο 90%. Προχωράμε προς μία πολύ μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές -εγώ πιστεύω ότι θα είναι και οι εθνικές εκλογές- γι'' αυτό και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατεβαίνει πρώτος στις ευρωεκλογές, είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να πάρουμε αυτήν την πολύ μεγάλη νίκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ