Κ. Χατζηδάκης: Οι ευθύνες της πολιτικής και της αγοράς, αλλά και το νέο στοίχημα της χώρας

Κ. Χατζηδάκης: Οι ευθύνες της πολιτικής και της αγοράς, αλλά και το νέο στοίχημα της χώρας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με διάθεση αυτοκριτικής για λάθη του παρελθόντος τόσο από την πλευρά των πολιτικών και της πολιτικής ευρύτερα όσο και από την πλευρά της λεγόμενης «αγοράς» και του επιχειρηματικού κόσμου, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. χαιρέτισε το συνέδριο του ΣΕΠΕ Digital Economy Forum.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «το συνέδριο μπορεί να είναι η αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος τόσο για τον κλάδο της τεχνολογίας όσο και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Ο κλάδος έχει μεγάλες δυνατότητες. Με βάση το ranking είμαστε 6οι σε μηχανικούς πληροφορικής και επικοινωνιών στις χώρες του ΟΑΣΑ.

Αυτό θα έπρεπε να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Εμείς ως πολιτικό σύστημα δεν έχουμε κάνει αυτό που πρέπει, αλλά και εσείς ως αγορά δεν έχετε κάνει όσα πρέπει.

«Προσπάθειες των συμφοριασμένων» όπως λέει ο Καβάφης. Ο κλάδος σας δε θα ξεπεράσει τη φουρτούνα αν η χώρα δεν την ξεπεράσει συνολικά. Δεν μπορεί μια καμπίνα ενός πλοίου να έχει ηρεμία, όταν το πλοίο πλέει σε φουρτούνα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Στο χώρο του δημοσίου έχουν γίνει βήματα, όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα. Είμαστε αδικαιολόγητα πίσω στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημοσίου και σ' αυτό πρέπει να δοθεί η έμφαση, αλλά και στις επιχειρήσεις. Πάντα με διαφάνεια λόγω των χρηματοδοτήσεων που θα κάνει το κράτος.

Στις αδειοδοτήσεις περάσαμε ένα νόμο πλαίσιο, αλλά δε συνοδεύτηκε από την ανάλογη συνέχεια. Στο starting business πήγαμε στην 36η θέση από την 110η και πλέον που ήμασταν.

Δεν πήγαμε αρκετά καλά, φταίμε όλοι. Προσωπικά αυτή τη σχολή πρεσβεύω, της ειλικρίνειας και της αλήθειας. Τίποτα άλλο δεν έχει νόημα.

Δεν αρκεί αν δεν εστιάσουμε όλοι στη μεγάλη εικόνα, στη λύση του προβλήματος και όχι στα επιμέρους ζητήματα. Καλό το ΕΣΠΑ και η ΕΤΕΠ αλλά δεν φτάνουν επ' ουδενί για να λυθεί το μεγάλο θέμα της κρίσης.

Χρειάζεται συνεργασία εταιρειών και ερευνητών.

Πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να δει τι θα πρέπει να περιμένει από το δημόσιο και τι θα κάνει μόνος του.

Θα συζητήσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος μας με σας και θα ακούσουμε τις απόψεις.

Το οργανωτικό μοντέλο μας δε διαφέρει ούτε από την Αλβανία ούτε από την Ολλανδία. Εμείς είμαστε διαφορετικοί. Και αν δεν αλλάξουμε εμείς, δε θα αλλάξει η Ελλάδα. Πρέπει να δούμε κάποια πράγματα από την αρχή. Να βάλουμε πλάνο, απλό και στοχευμένο, με πέντε προτεραιότητες, χωρίς μεγαλόσχημες εξαγγελίες», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.