Αποτύπωση της οπισθοδρόμησης της χώρας με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2017, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
«Φαντάζει μακρινό ακόμα και το να γυρίσουμε στο 2014, τότε που είχατε ρίξει την κυβέρνηση» είπε ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία και επισημαίνοντας πως τότε -πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη- η χώρα είχε για αρχή ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα.
Αντιπαρέβαλε με την σημερινή κατάσταση, κατά την οποία η χώρα τελεί υπό καθεστώς capital controls «τα οποία επιβλήθηκαν μετά την “ηρωική” διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμά σας», ενώ προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017. Οι καταθέσεις επίσης, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, βρίσκονταν το 2014, περίπου 40 δισ. πάνω από το σημερινό επίπεδο, παρά τα capital controls. Επιπλέον, η χώρα είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές (με το πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%). Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι σε περίπτωση που η χώρα δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚ, ουδεμία περίπτωση υπάρχει να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές. Εξάλλου, αν δανειζόμασταν τώρα - χωρίς την πατερίτσα του QE - θα δανειζόμασταν με επιτόκιο μεγαλύτερο από του Πακιστάν, δηλαδή 8,4% εμείς, 8% το Πακιστάν «και πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2014».
«Αυτό είναι το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» σημείωσε συμπερασματικά. Αναφέρθηκε δε, στο «κόστος» των χειρισμών της κυβέρνησης «που βαραίνει τη χώρα και σήμερα», λέγοντας πως η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση -(0,2% το 2015 και -0-3% το 2016), αντί για ανάπτυξη (2,9% και 3,7% που προβλεπόταν το 2014), το ΑΕΠ μας φέτος, δηλαδή, προβλέπεται ότι θα είναι 20 δισ. κάτω από αυτό που προβλεπόταν (176 δισ. αντί για 196 δισ.). «Περίπου 5.000 χαμένα ευρώ για κάθε νοικοκυριό», εκτίμησε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε ακόμη πως:
- 25 δισ. ευρώ αφορούν την απώλεια που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την εξαέρωση της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.
- 5,4 δισ. από τη συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στη νέα ανακεφαλαιοποίηση.
- Τουλάχιστον 6 δισ. χαμένα από επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως SMPs και ANFAs, που δεν επεστράφησαν λόγω των κυβερνητικών χειρισμών.
- Μέτρα 9 δισ. για την περίοδο 2015-2018, με περισσότερα από 6 δισ. να εφαρμόζονται τη διετία 2015-106. Κι αυτό - όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ - την στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ ζητούσε 3 δισ. τον Ιούνιο του '14, με τους μεγαλύτερους στόχους για πλεόνασμα, ενώ με σκωπτικό τόνο, είπε πως θα ρωτούσαμε ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος, το 6 ή το 3, «αλλά δεν χρειάζεται, ξέρω ότι με την αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 3».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χατζηδάκης αποφάνθηκε πως αυτά όλα «τα επιτεύγματα» αθροιστικά σημαίνουν ότι το κόστος είναι άλλα 45 δισ. ευρώ, δηλαδή άλλα 10.200 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.
Υπεισερχόμενος στις προβλέψεις της κυβέρνησης, τις χαρακτήρισε «υπερβολικά αισιόδοξες» και αν και εξέφρασε την ευχή να πετύχουν, είπε πως αυτό δεν αναιρεί, κατ' αρχήν, την οπισθοδρόμηση και το κόστος των τελευταίων δύο ετών. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, όλες οι προβλέψεις είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων κι όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, η ίδια διακηρρύττει ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα. Εξήγησε το σκεπτικό του, ότι ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι 2,7% συνδέεται με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, η κυβέρνηση φορτώνει με φορολογικά βάρη τους πολίτες και προφανώς δεν έχει επιδείξει φιλοεπενδυτική στάση. Υπογράμμισε δε στο σημείο αυτό, ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ελληνικής οικονομίας έπεσε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Κομισιόν και παράλληλα, η δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στα τέλη Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για «ασθενικές προοπτικές ανάπτυξης που υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους».
«Εμείς ευχόμαστε να βγουν αληθινές οι προβλέψεις σας. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει εσείς οι ίδιοι να τις στηρίξετε» είπε προς τον παριστάμενο υπουργό, Γ. Χουλιαράκη, ο κ. Χατζηδάκης.
Επεκτείνοντας την σφοδρή κριτική του στην τακτική της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός, είπε πως αυτή χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση (νέοι φόροι 2,5 δισ. εκ. ευρώ για το 2017 και κοινωνικά άδικη φορολόγηση και έμμεσους φόρους - αφού όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης 437 εκατ. λόγω αύξησης του ΦΠΑ, 422 εκατ. λόγω αύξησης της φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα, 89 εκατ. λόγω τελών στη συνδρομητική τηλεόραση και στην κινητή τηλεφωνία, 62 εκατ. λόγω αύξησης του φόρου στον ζύθο, 62 εκατ. φόρου στον καφέ, δεν θα τα πληρώσουν οι εφοπλιστές. Ταυτοχρόνως, είπε ότι την ίδια ώρα το λαθρεμπόριο καυσίμων συνεχίζεται, το ΕΚΑΣ καταργήθηκε, με τις νέες επιβαρύνσεις στο Ασφαλιστικό ουσιαστικά αποθαρρύνεται η εργασία και η επιχειρηματικότητα και δημιουργούνται μεγαλύτερα κίνητρα για μαύρη εργασία. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση βρήκε ένα νέο πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής χάρη στα 256 εκατομμύρια των τηλεοπτικών αδειών και υποστήριξε ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά από απόλυτη εξαπάτηση του λαού.
Τέλος, ο πρώην υπουργός, υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ότι με τα κόκκινα δάνεια στο 37%, τα νοικοκυριά εγκλωβισμένα, τις Τράπεζες να υπολειτουργούν και τις επενδύσεις σε φθίνουσα πορεία, την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου να καθυστερεί την ανάπτυξη, η Οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπρος.
Αφού ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε τις θέσεις της ΝΔ, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματός του στην ΔΕΘ και είπε ότι η προστιθέμενη αξία που θα φέρει είναι ότι ο τόπος «θα έχει μια σοβαρή κυβέρνηση», είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ίδια η πραγματικότητα «σας εκδικείται για την δημαγωγία, την αναποτελεσματικότητα και την απόσταση λόγων και έργων». «Η πραγματικότητα είναι η αντιπολίτευση σε σας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ