Κ. Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ): Πρέπει να τελειώσει η κατάσταση με τους χούλιγκανς της γραβάτας

Κ. Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ): Πρέπει να τελειώσει η κατάσταση με τους χούλιγκανς της γραβάτας

«Έπρεπε και πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει μία κατάσταση, στην οποία οι χούλιγκανς της γραβάτας έχουν επιβάλει στο ποδόσφαιρο -και γενικότερα και στην πολιτική και στα media- μία σειρά από απόψεις, από εκφράσεις, από τρόπο λειτουργίας, ο οποίος προφανώς δεν αποτελεί κόσμημα για την ελληνική πολιτική ζωή» δήλωσε ο βουλευτής Α'' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Δουζίνας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση για την επ'' αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, ύστερα από όσα συνέβησαν την Κυριακή στην Τούμπα στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, με την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο, ο κ. Δουζίνας παρατήρησε πως «τα τελευταία γεγονότα αποτελούν αποκορύφωμα μιας σειράς ανάλογων γεγονότων», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως υφίσταται θέμα αδικίας για ομάδες, οι οποίες δεν είχαν ανάμειξη σε επεισόδια.

«Προφανώς οδηγεί (η διακοπή του πρωταθλήματος) και στην τιμωρία ομάδων, οι οποίες δεν είναι ανακατεμένες και οι οποίες δεν έχουν καμία ευθύνη σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά η κατάσταση είναι γενικότερη, η αρρώστια είναι γενικότερη. Εδώ είχαμε αυτή τη στιγμή το σπάσιμο αυτού του οιδήματος, του σπυριού» επισήμανε, ευχόμενος «αυτό το πολύ ατυχές και λυπηρό γεγονός, που συνέβη προχθές, να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση και στις αθλητικές Αρχές να δημιουργήσουν πραγματικά ένα καθεστώς, μέσα στο οποίο το ποδόσφαιρο θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν». 

«Κάποια στιγμή», συνέχισε ο βουλευτής, «ορισμένα εξαιρετικά δραστήρια και δραστικά μέσα, παρότι για τους ανθρώπους, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν η πηγή του προβλήματος, μπορεί να εμφανίζονται άδικα, ίσως να βοηθάνε στη γενικότερη κάθαρση του αθλήματος και του αθλητισμού γενικότερα, ίσως τέτοιας μορφής μέτρα, τα οποία βέβαια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, ότι δεν είναι σωστό να γίνει αδικία -δεν πρέπει και αυτοί που φταίνε και αυτοί που είναι αθώοι να τιμωρηθούν εξίσου- από την άλλη πλευρά το πρόβλημα ανήκει σε όλους, είναι γενικό πρόβλημα, είναι όλων των ομάδων, όλων των χούλιγκανς με γραβάτες».

«Novartis: Για ό,τι δεν έχει παραγραφεί οι δικαστές έχουν αρμοδιότητα-εργαλεία»

Σε ο,τι αφορά, εξάλλου, το έργο της προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση Novartis από τη ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, της οποίας και είναι μέλος, ο κ. Δουζίνας επισήμανε ότι ο συνδυασμός των διατάξεων του Συντάγματος, του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, του Κανονισμού της Βουλής και της νομολογίας των δικαστηρίων, δημιουργούν ένα σύμπλεγμα, το οποίο οδηγεί «στο τέλειο έγκλημα, ή στο σχεδόν τέλειο έγκλημα, δηλαδή, σε ένα έγκλημα το οποίο είναι σχεδόν ακαταδίωκτο».

Στο πλαίσιο αυτό, σχολιάζοντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εις βάθος διερεύνηση» της υπόθεσης από την κοινοβουλευτική επιτροπή, εκτίμησε πως «εάν αυτή η δικογραφία παραμείνει στη Βουλή, αν πούμε ότι είμαστε αρμόδιοι να εξετάσουμε την υπόθεση, θα την εξετάσουμε για 5-10 μήνες -με όλους τους μάρτυρες και τους μάρτυρες που θα φέρουν και οι εγκαλούμενοι κ.λπ.- και μπορεί να κρατήσει κι έναν χρόνο [...] για να πούμε στο τέλος ότι δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, γιατί έχουν παραγραφεί τα αδικήματα».

«Δηλαδή αυτό που καλούμεθα να κάνουμε -από αυτούς που λένε να βγουν όλα στο φως και να καλέσετε μάρτυρες, να κάνετε όλες τις ενέργειες ενός ανακριτή- είναι να εξευτελιστεί ολόκληρο αυτό το πράγμα» είπε, εξηγώντας πως η υπόθεση θα πρέπει να πάει στους δικαστές επειδή «έχουν και τη νόμιμη αρμοδιότητα και τα εργαλεία, για να εξετάσουν αυτά εκ των αδικημάτων, τα οποία δεν έχουν παραγραφεί, αλλά επειδή δεν έχουν παραγραφεί αυτό σημαίνει ότι δεν είναι της αρμοδιότητας της Βουλής».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018, ο βουλευτής σημείωσε πως «τα μακροοικονομικά στοιχεία, όλοι οι μεγάλοι δείκτες δείχνουν ότι προχωράμε στη σωστή κατεύθυνση», αναγνωρίζοντας και ότι «οι μεγάλοι αριθμοί και τα big data που μας δίνουν δεν σημαίνουν απόλυτα ότι περνάνε στην καθημερινή ζωή των πολιτών και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news