K. Δέρβος: Έχουμε μια κυβέρνηση που θυμίζει περισσότερο καθεστώς

K. Δέρβος: Έχουμε μια κυβέρνηση που θυμίζει περισσότερο καθεστώς

Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία εβδομάδα μετά την εκλογή του, λέει πως βασική του μέριμνα θα είναι πώς θα στρέψουν ξανά οι πολίτες -και ειδικά οι νέοι- το βλέμμα τους στα κόμματα και τις πολιτικές νεολαίες.

Μιλά για ανοικτές δράσεις και παραγωγή σύγχρονου και ξεκάθαρου πολιτικού λόγου, επισημαίνοντας πως οι νέοι έχουν πετύχει πολλά στο πολιτικό πεδίο όταν εργάζονται συλλογικά και οργανωμένα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ έχει ως εξής:

Ερ. Είστε ο πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μετά από όσα συνέβησαν στην Οργάνωση Νέων της ΝΔ. Ήταν μία εκλογή που περιμένατε;

Απ. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν κατεβαίνει σε εκλογές για να χάσει. Πίστευα στην εκλογή μου, αφενός γιατί θεωρώ πως είχα προετοιμαστεί σωστά, επικεντρωνόμενος στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΟΝΝΕΔ στο εσωτερικό της, και αφετέρου γιατί είχα δίπλα μου ανθρώπους οι οποίοι με τα επιχειρήματα και την προσωπικότητά τους κατάφεραν να πείσουν τους συνέδρους ότι αποτελούσα την καλύτερη επιλογή.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε άγχος. Κάθε εκλογική διαδικασία έχει τις δυσκολίες της, πολλώ δε μάλλον μια διαδικασία καινούργια, με πολλά νέα πρόσωπα στο εκλογικό σώμα. Επιπλέον, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ και τον Ανδρέα Καρασαρίνη, ο οποίος, παρά τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα, με την παρουσία του... μου έβαλε δύσκολα και αυτό σίγουρα θα είναι προς όφελος της Οργάνωσης.

Ερ. Πώς βλέπετε τώρα την επόμενη ημέρα τόσο για την ΟΝΝΕΔ όσο και για τη ΝΔ; Ειδικά για την ΟΝΝΕΔ ποιες είναι πρώτες σκέψεις σας, τα σχέδιά σας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους και στα κόμματα και στις πολιτικές νεολαίες;

Απ. Όπως ειπώθηκε και στην Παιανία, η επανίδρυση δεν ολοκληρώθηκε στο Συνέδριο, αλλά, αντίθετα, ξεκίνησε επίσημα: εκλέξαμε Κεντρική Επιτροπή, τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακηρυχθούν και τα υπόλοιπα όργανα, το Εκτελεστικό Γραφείο, το Πολιτικό Συμβούλιο, οι Γραμματείες, προκειμένου να συμπληρωθεί το οργανόγραμμα της ΟΝΝΕΔ και να επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία.

Βασική μου μέριμνα θα είναι ακριβώς αυτό που διαπιστώσατε: πώς θα στρέψουν οι πολίτες και, ειδικά, οι νέοι ξανά το βλέμμα τους στα κόμματα και τις πολιτικές νεολαίες. Και πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί με ανοιχτές δράσεις που θα αφορούν σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας των πολιτών, αλλά κυρίως με παραγωγή σύγχρονου και ξεκάθαρου πολιτικού λόγου. Τα 10.000 νέα μέλη δείχνουν ότι υπάρχουν νέοι που θέλουν να δουν και να ακούσουν την ΟΝΝΕΔ, έχοντας, όμως, προσδοκίες από αυτήν. Χρέος μας είναι να μην τους διαψεύσουμε. Και, με σκληρή δουλειά, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Ερ. Εύλογο ερώτημα πολλών νέων είναι αν πραγματικά οι πολιτικές νεολαίες σήμερα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τις απόψεις τους έστω στα θέματα που οι νεότερες γενιές βάζουν σε προτεραιότητα... Ποια είναι η απάντηση που θα δίνατε σε αυτό το ερώτημα;

Απ. Αν δεν πίστευα στην πολιτική διείσδυση των κομματικών νεολαιών, δεν θα σας μιλούσα σήμερα ως πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης νέων της Ελλάδας. Οι νέοι έχουν πετύχει πολλά στο πολιτικό πεδίο όταν εργάζονται συλλογικά και οργανωμένα. Η ΟΝΝΕΔ πάντα αποτελούσε το πιο ζωντανό κύτταρο της Νέας Δημοκρατίας. Επιτέλεσε, δε, καλύτερα τον ρόλο της όταν βρέθηκε μπροστά από το κόμμα σε επίπεδο ιδεών και πρακτικών. Ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη υποσχόμενος να φέρει το κόμμα μας στο σήμερα. Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία δικαιολογία να μην είμαστε αυτοί που θα ορίσουμε την ατζέντα των αλλαγών στη σκέψη και τη δράση του κόμματός μας, όταν στην ηγεσία του βρίσκεται ένας άνθρωπος προσηλωμένος στο μέλλον.

Ερ. Εσείς είστε από τους νέους που έχουν ενεργή ενασχόληση με την πολιτική αρκετά χρόνια ήδη. Αν προσπαθούσαμε να δούμε μπροστά, να «ταξιδέψουμε» μπροστά στον χρόνο, ποιος είναι ο στόχος σας; Να γίνετε π.χ. κάποια στιγμή και βουλευτής ή υπουργός;

Απ. Η φιλοδοξία στην πολιτική είναι θεμιτή εφόσον, φυσικά, δεν τίθεται ως πρώτη και μόνη προτεραιότητα. Ο καθένας κάνει για τον εαυτό του όνειρα και σχέδια, αλλοίμονο αν δεν θέλαμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε και αξίζουμε. Απλά, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, νομίζω ότι οι δικές μου φιλοδοξίες δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

Είμαι απολύτως προσηλωμένος στον στόχο να ξανακάνουμε όλοι μαζί την ΟΝΝΕΔ σύγχρονη, πρωτοπόρα και αποτελεσματική, προκειμένου να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να γίνει χρήσιμη για τη χώρα. Εφόσον το πετύχουμε αυτό, δηλαδή, εφόσον πρώτα αποδείξουμε την αξία μας, τότε θα είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον του καθενός μας.

Ερ. Θα ήθελα και μια κουβέντα για όσα συμβαίνουν σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η ΝΔ ζητά επίμονα εκλογές. Αλλά, μήπως οι εκλογές δυσκόλευαν τη γενικότερη προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση;

Απ. Είναι αλήθεια ότι η πολιτική αστάθεια της περιόδου 2009- 2014 δεν βοήθησε τη χώρα να βγει από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και ειδικότερα η ΟΝΝΕΔ έχουν ταχθεί υπέρ των σταθερών τετραετών κυβερνητικών κύκλων.

Υπάρχουν, όμως, καταστάσεις που επιβάλλουν τις πρόωρες εκλογές ως μοναδική διέξοδο. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε εδώ και καιρό. Εκτός από την ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά που προκάλεσε και κάθε μέρα προκαλεί, έχουμε μια κυβέρνηση που θυμίζει περισσότερο καθεστώς, που λέει ξεδιάντροπα ψέματα για να καλύψει παλιότερα ψεύδη, που απαξιώνει τον δημόσιο βίο, που αμφισβητεί έμπρακτα τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τη νομιμότητα, που κλείνει προκλητικά το μάτι τόσο στο μαύρο, όσο και στο κόκκινο άκρο, που στοχοποιεί όποιον και ό,τι τολμά να σταθεί απέναντί της. Για όλους αυτούς τους λόγους, το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να φύγει από την εξουσία... χθες. Είναι αυτή η περίπτωση που οι εκλογές δεν ανατρέπουν την ομαλότητα, αλλά, αντίθετα, αποτελούν προϋπόθεση για να επανέλθει η ομαλότητα στην καθημερινότητά μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ