«Ως Πρόεδροι θέλουμε στο δικό μας επίπεδο να σταθεροποιήσουμε την μακρόχρονη φιλία μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Υπάρχουν τόσες πολλές γέφυρες κατανόησης», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck, μετά την κατ/ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τόνισε κατ/ επανάληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Καταστήσαμε με επιμονή γερμανική πολιτική την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δώσαμε στήριξη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, σημείωσε ο κ. Gauck και τόνισε ότι αποτελεί αμοιβαία επιθυμία η σταθεροποίηση των καλών σχέσεων των δύο χωρών. Οι επαφές μεταξύ μας είναι πάρα πολλές, δήλωσε και αναφέρθηκε στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία αλλά και στους Γερμανούς οι οποίοι περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, «ανεξαρτήτως του τι γράφουν τα ΜΜΕ».
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Γερμανός Πρόεδρος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα έχει περιθώρια βελτίωσης: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη κάθε σημείο των στρατηγικών των κυβερνήσεών μας, πώς θέλουν να λύσουν μόνιμα αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να τα καταφέρει μια χώρα μόνη της».
«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στο θέμα της ασφάλισης των συνόρων», συνέχισε ο κ. Gauck και προσέθεσε ότι «πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναζητήσουμε όχι μόνο εθνικές λύσεις, αλλά λύσεις από κοινού. και να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο».
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο Joachim Gauck επισήμανε ότι αντιμετωπίζει επιπλέον βάρος από την προσφυγική ροή και μίλησε για «διπλή επιβάρυνση», διότι λόγω των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ξεκίνησε η χώρα, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες προκλήσεις. «Και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε.
Ο Γερμανός Πρόεδρος υπενθύμισε ακόμη την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη θέση που πήρε «για αυτά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα σε τρόμο και οδύνη». Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία για την ίδρυση του Εργαστηρίου Νεολαίας και του Ταμείου για το Μέλλον, και εξέφρασε την ελπίδα στις περαιτέρω συνομιλίες που θα έχουν οι δύο πλευρές να γίνουν και τα επόμενα βήματα.
Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Gauck δήλωσε ότι «δεν έχουμε κοινή άποψη σε όλα τα νομικά θέματα, αλλά κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια της φιλίας και γνωρίζουμε ότι ανήκουμε ο ένας στον άλλον και θέλουμε να μείνουμε μαζί».
J. Gauck: "Πεπεισμένος Ευρωπαίος" ο Π. Παυλόπουλος
Ως «πεπεισμένο Ευρωπαίο και άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε πολύ ενεργά στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», περιέγραψε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, προσφωνώντας τον κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του.
«Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται πλάι πλάι», δήλωσε ο κ. Γκάουκ και τόνισε την ανάγκη αυτή η στάση να επικρατήσει όχι μόνο διμερώς, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παυλόπουλο να διαβιβάσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που βοηθούν τους πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα τους.
Η ήπειρός μας μπορεί να σηκώσει τα βάρη της προσφυγικής κρίσης μόνο από κοινού, συνέχισε ο κ. Γκάουκ και προσέθεσε ότι «δεν πρέπει να αφήνουμε ο ένας στον άλλον τα προβλήματα, όπως τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», εκφράζοντας την ικανοποίησή του «για κάθε συνοριοφύλακα, για κάθε χέρι που δρα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη». Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει ανάγκη στην ΕΕ να γίνουν πολύ περισσότερα «ώστε να καταφέρουμε και στο μέλλον να διατηρήσουμε τη συνοχή μας, να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας - ειρήνη, ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα».
«Η προσφυγική κρίση μας έδειξε για μια ακόμη φορά δραματικά ότι οι χώρες μόνες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Χωρίς συνολικές ευρωπαϊκές λύσεις δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Γι' αυτό πρέπει να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να δεχτούμε αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Γερμανός Πρόεδρος, για να εξηγήσει ότι η αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, καθώς, όπως είπε, στην επόμενη κρίση μπορεί αυτός που δίνει να γίνει αυτός που παίρνει.
Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε ο κ. Γκάουκ στους σημερινούς νέους -πρόσφυγες ή ανέργους- οι οποίοι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να βρουν δουλειά στη Γερμανία. «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να κερδίσουμε τους σημερινούς εικοσάχρονους με την ιδέα μιας ελεύθερης δημοκρατικής και αλληλέγγυας κοινωνίας (...) Χαίρομαι αν μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν για μια νέα προοπτική, αλλά ταυτόχρονα λέω ότι το ίδιο σημαντικό πρέπει να είναι για μας το να αποκτήσει αυτή η γενιά και πάλι ένα μέλλον στο σπίτι της. Να μπορεί να βρει μια επαγγελματική εκπαίδευση και δουλειά και να φτιάξει μια ύπαρξη», δήλωσε ο Γιοάχιμ Γκάουκ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα συνεργασίας για τη δυαδική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Γερμανός Πρόεδρος μίλησε και για τη σημασία της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και του Ταμείου για το Μέλλον, αλλά και του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το οποίο, όπως είπε, επιθυμεί από καρδιάς να δει να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια.
Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο Γιοάχιμ Γκάουκ σημείωσε ότι ανέλαβε το αξίωμά του σε μια δύσκολη εποχή. «Αλλά σάς ήταν σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρώπη και στο ευρώ. Έτσι συμβάλατε ώστε η Ελληνική Δημοκρατία να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική διαδικασία και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν ήταν εύκολο έργο», τόνισε και υπενθύμισε ότι και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα το 2014 «ήταν προφανές πόσο τεράστιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, σε πόσο μεγάλες θυσίες υποβάλλεται ο λαός και υπό ποια πίεση στέκονται και οι πολιτικώς υπεύθυνοι - όλα αυτά ισχύουν ακόμη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ