J. Hahn: Το 2018 θα είναι μια χρονιά - ευκαιρία για την προώθηση της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

J. Hahn: Το 2018 θα είναι μια χρονιά - ευκαιρία για την προώθηση της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

 

«Το 2018 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά και μια ευκαιρία» για την προώθηση της ένταξης των Δ. Βαλκανίων, δήλωσε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Johanes Hahn και τόνισε ότι πρέπει κάνουμε μια «επανεκκίνηση της διαδικασίας διεύρυνσης», πείθοντας και τις υποψήφιες χώρες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ότι η ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών της περιοχής είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών.

Στην ομιλία που έκανε ο επίτροπος στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), υπογράμμισε κατ΄ επανάληψη, ότι τα κράτη-μέλη δεν θα αποδεχθούν την ένταξη χώρας που έχει πρόβλημα με τους γείτονές της. «Δεν το θέλουμε. Είναι το δίδαγμα του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση, με θέμα «Ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων: προκλήσεις και προοπτικές», υπογραμμίστηκε ο θετικός ρόλος της Ελλάδας διαχρονικά, αλλά και σήμερα, στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ενώ ο κ. Hahn συνεχάρη την Ελλάδα, η οποία τώρα «είναι σε πολύ καλό δρόμο», γεγονός που όπως είπε, είναι σημαντικό για να βοηθήσει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Αναφερόμενος στην επίσκεψη Erdogan, χαρακτήρισε «πάρα πολύ θετικό το γεγονός, ότι Τούρκος Πρόεδρος, μετά από τόσες δεκαετίες επισκέφθηκε την Ελλάδα», παρότι, όπως πρόσθεσε, «δεν ήταν όλα θετικά».

Ο επίτροπος προανήγγειλε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την στρατηγική για την πορεία των Δ. Βαλκανίων, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Προϊδέασε ωστόσο τους παρευρεθέντες, λέγοντας ότι εις το εξής θα δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και στον χρόνο. Γι΄ αυτό, σημείωσε, θα ξεκινάμε και θα τελειώνουμε με την πρόοδο στο θέμα του κράτους δικαίου. «Εξηγώ στους ηγέτες που συναντώ, ότι η ΕΕ δεν είναι μια ταμειακή μηχανή», είναι και μια σειρά αξιών, η τήρηση των οποίων προετοιμάζει για την οικονομική ανάπτυξη και για την σταθερότητα. Πριν ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία έχουμε μεγάλα περιθώρια πίεσης, όταν ξεκινήσει, τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα και όταν ολοκληρωθεί δεν υπάρχει κανένα, είπε, προσθέτοντας ότι σημασία έχει να αρχίσει η διαδικασία και ας κρατήσει όσο χρόνο χρειαστεί.

Έως τώρα, η πιο σύντομη χρονολογία νέας ένταξης που έχει ακουστεί από την ΕΕ είναι το 2025, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας, F. Mogherini, έχει εκφραστεί υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων και των 6 χωρών των Δ. Βαλκανίων, πριν το τέλος της θητείας της Επιτροπής, το 2019.

Για τη ΠΓΔΜ, ο κ. Hahn δήλωσε, ότι οι πολιτικές αλλαγές στη χώρα είναι θετικές, άλλαξαν το πλαίσιο, έχουμε νέους παράγοντες, νέα νοοτροπία, ελπίζουμε ότι και από την πλευρά της Ελλάδας θα υπάρξει κατανόηση και δέσμευση για επίλυση στο θέμα του ονόματος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός που να ευνοεί και τις δύο πλευρές, πρόσθεσε.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, είπε ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν θυγατρικές στα Βαλκάνια, ότι και η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτής στην περιοχή και τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, δραστηριοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο και είναι σημαντική η διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας.

Αυτό προϋποθέτει σταθερότητα και ασφάλεια, είπε και η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μόνη λύση. Ανέφερε δε, ότι μόλις άνοιξαν νέα κεφάλαια στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας, αμέσως παρατηρήθηκε αύξηση των επενδύσεων.

Ειδικότερα για τη Σερβία, είπε ότι πρέπει να επιλυθεί η διαφορά με το Κοσσυφοπέδιο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μέλη με προβλήματα με τους γείτονες, επανέλαβε και επαίνεσε τον Σέρβο Πρόεδρο Vucic, για την προσπάθεια που καταβάλλει για έναν εσωτερικό εποικοδομητικό διάλογο. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, την κοινωνία, είπε, ότι η ένταξη της περιοχής είναι προς το συμφέρον τους, καθώς αν υπάρξουν συμφωνίες θα πρέπει να επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια και σε κάποιες χώρες με δημοψηφίσματα. Ετέθη μάλιστα το ερώτημα, πώς θα κληθούν οι 22 χώρες της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, να ψηφίσουν την ένταξη της Σερβίας, αν δεν το έχει η ίδια προηγουμένως επιλύσει.

Αναφερόμενος στην Αλβανία, είπε ότι προτεραιότητα έχει η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να προετοιμαστεί για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι΄ αυτό ξεκινάμε και τελειώνουμε με το κράτος δικαίου. Να ξεκινήσουμε το συντομότερο, αλλά να πάρουμε όσο χρόνο χρειαστεί για την ολοκλήρωση. Γι΄ αυτό θέλω να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη ΠΓΔΜ και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, απάντησε ότι η προσέγγιση ήταν από την αρχή διαφορετική, χωρίς προκαθορισμένη έκβαση. Ήταν στη λογική να διαπραγματευτούμε όλα τα κεφάλαια και στο μέλλον θα δούμε. Στη συνέχεια είχαμε αποφάσεις ηγετών, να μην ανοίξουν νέα κεφάλαια λόγω πολιτικής συγκυρίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, η γεωγραφία είναι η μοίρα μας. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ υπάρχουν ήδη τομείς στους οποίους η συνεργασία είναι πολύ καλή, όπως στο προσφυγικό, στην ενέργεια, τις μεταφορές.

Για τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στα Βαλκάνια, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, ο κ. Hahn είπε, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική εκτός της ΕΕ για τις χώρες της περιοχής, καθώς οι άλλες παίκτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ