J. C. Juncker προς Rama: Λύστε τα προβλήματα με τους γείτονές σας πριν από την ένταξη στην ΕΕ

J. C. Juncker προς Rama: Λύστε τα προβλήματα με τους γείτονές σας πριν από την ένταξη στην ΕΕ

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής στα Τίρανα.

Μολονότι ο Juncker δεν ήταν απόλυτα σαφής στις απαντήσεις του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης (σ.σ. των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας) για να επιτρέψουμε στις χώρες (της περιοχής) να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ. των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο. Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Μέτα ζήτησε περεταίρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Rama είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών.

Επισήμανε ακόμη ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό ΣΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.

Tο 2025 είναι η πιθανή ημερομηνία εισδοχής όλων των υποψήφιων προς ένταξη βαλκανικών χωρών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η εισδοχή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να εκπληρώνουν τα κριτήρια γι'' αυτή, πιθανόν θα γίνει το 2025.

Κάνοντας έναν σταθμό στην Αλβανία μετά την επίσκεψή του στην πΓΔΜ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις βαλκανικές χώρες που ευελπιστούν να ενταχθούν στην ΕΕ, ο Juncker τόνισε ότι το 2025 πρέπει να θεωρείται πιθανή ημερομηνία ένταξης για όλες τις βαλκανικές χώρες, όχι μόνο γι'' αυτές που προηγούνται στην διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Αντίθετα με ό,τι διαβάζουμε παντού, ούτε η Κομισιόν ούτε εγώ είπαμε πως η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα είναι οπωσδήποτε μέλη της ΕΕ το 2025», σημείωσε ο Juncker απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στα Τίρανα. 

«Η ημερομηνία αυτή, το 2025, είναι ανοικτή για όλες τις υποψήφιες (προς ένταξη) χώρες», πρόσθεσε.

«Στον βαθμό που μια υποψήφια χώρα μέχρι τότε ή νωρίτερα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την εισδοχή της, θα προχωρήσουμε κατά τρόπο που οι προσπάθειές της θα αναγνωριστούν από την ΕΕ», συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στο πλευρό του Juncker, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου των δικαστών και των εισαγγελέων, το πρώτο βήμα των μεταρρυθμίσεων στο αλβανικό δικαστικό σύστημα που αποτελούσε μια από τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ήδη έφερε αποτελέσματα.

«Δεκαεπτά ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς αρνήθηκαν να ελεγχθούν κι έτσι τέθηκαν εκτός δικαστικού σώματος», ανέφερε ο Rama.

 

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο θεωρούνται οι δύο χώρες που προηγούνται στη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ. Έχουν ανοίξει διάφορα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάντως το απαιτούμενο έργο έχει ολοκληρωθεί μόνο σε μερικά.

Η Αλβανία και η π ΓΔΜ αναμένουν να τους δοθεί πράσινο φως για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο.

Προχωρώντας στην αναμόρφωση του δικαστικού της σώματος, η Αλβανία έχει πρακτικά σχεδόν κλείσει τη διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια 23 και 24 πριν καν ανοίξουν, ουσιαστικά κερδίζοντας χρόνο για να προφτάσει τα κράτη που βρίσκονται μπροστά της στη διαδικασία, εξήγησαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εγγράφηκε στο αλβανικό Σύνταγμα: ειλικρινά, έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πάντως η ετυμηγορία της ΕΕ για την Αλβανία θα περιμένει ως την άνοιξη καθώς ένα από τα κριτήρια είναι εάν οι διακινητές κάνναβης έχουν κάνει ξανά μεγάλες καλλιέργειες, κάτι που θα κριθεί με τη βοήθεια της αεροπορικής επιτήρησης της Ιταλίας. 

Η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε πατάξει τις καλλιέργειες κάνναβης το 2014, αλλά η αστυνομία το 2015 και το 2016 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διακινητές να μετατρέψουν τη χώρα σε μια από αυτές με τις μεγαλύτερες παραγόμενες ποσότητες στην Ευρώπη.

Πάντως ερευνητές στην Ιταλία σημείωναν τον Νοέμβριο ότι η εναέρια επιτήρηση έδειξε ότι υπήρχαν μόλις 90 μεγάλες, ανοικτές καλλιέργειες κάνναβης στην αλβανική επικράτεια το 2017, από 2.086 το 2016, εξωθώντας την κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι έχει κερδίσει τη μάχη αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιntime