Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον ευρωπαϊκό χάρτη μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ. Η αλλαγή σκυτάλης στην καγκελαρία που πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη, κάτι που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επηρεάσει θετικά και τα ελληνικά συμφέροντα.
Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές Γαλλία και Ιταλία είναι αποφασισμένες να περπατήσουν από κοινού, επιχειρώντας να ενεργοποιήσουν τον άξονα Ρώμης Παρισίων και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Στο πλαίσιο αυτό η εκκίνηση γίνεται με την υπογραφή της ιταλογαλλικής «συνθήκης ενισχυμένης συνεργασίας», όπως ονομάστηκε, στο Μέγαρο Κυρηνάλιο, το πρωί της Παρασκευής.
Η συνθήκη προβλέπει δράσεις σε μια σειρά από τομείς, με κύρια αναφορά στην άμυνα, την εξωτερική και οικονομική πολική και τον πολιτισμό. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα βήμα που εμμέσως επηρεάζει θετικά και τη χώρα μας. Η συνθήκη «επισημοποιεί» τη δημιουργία ενός πρόσφορου περιβάλλοντος προκειμένου να συζητηθούν μία σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα και την Αθήνα.
Μπορεί το κείμενο της συνθήκης που υπογράφεται την Παρασκευή να μην έχει ευθεία αναφορά σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος μια και καλύπτει αποκλειστικά διμερή θέματα, όμως η Αθήνα αποτιμά θετικά το ότι οι δύο ισχυροί ευρωπαϊκοί «παίχτες» έρχονται πιο κοντά. Δύο παίχτες που έχουν ενεργό ρόλο και στη Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα ξεδιπλώνει μία ενεργητική πολιτική επιθυμώντας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ιταλίας Γαλλίας σε συνδυασμό με το τέλος της κυριαρχίας Μερκελ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ του σημαντικού ελληνικού στόχου της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ήδη Μητσοτάκης Ντράγκι έχουν θέσει τις βάσεις ως προς την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επιλογής, συμφωνώντας ότι στη μετά κορονοϊού εποχή απαιτείται λιγότερη αυστηρότητα προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία.
Στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της ευρωμεσογειακής συνόδου στην Αθήνα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη ρήτρα του 3% και του ποσοστού χρέους 60% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάζουν έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ τους και να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το ποσοστό χρέους που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, στοιχείο που αφορά τη χώρα μας άμεσα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο την υποδοχή της πρότασης για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας άρχισαν πριν από τέσσερις μήνες. Η Γαλλία δείχνει και εκείνη να το υιοθετεί με τη σχέση Μητσοτάκη Μακρόν να είναι καλύτερη από ποτέ.
Είναι σαφές ότι η Γαλλία αποτελεί προνομιακό συνομιλητή για τη χώρα μας, με το ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας να βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων που συζητούν στις τακτικές τους επικοινωνίες οι δύο άνδρες. Αυτό που απομένει πάντως είναι να βρεθεί το κατάλληλο timing ώστε το ζήτημα που μας αφορά άμεσα να τεθεί στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Πληροφορίες του liberal.gr τοποθετούν την κίνηση αυτή το πρώτο τρίμηνο του 2022.