Κέρδισε και την τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Paolo Gentiloni, που είχε συνδέσει με την έγκριση του αμφιλεγόμενου νέου εκλογικού νόμου.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο νέος εκλογικός νόμος που είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των παραδοσιακών ιταλικών κομμάτων, στοχεύει στην εναρμόνιση των εκλογικών συστημάτων της πάνω και κάτω βουλής. Επιπλέον, προβλέπει ότι οι έδρες βουλής και γερουσίας θα κατανέμονται κατά δυο τρίτα με απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο βάσει του πλειοψηφικού συστήματος.
Με τη εκλογική μεταρρύθμιση "Rosatellum", όπως αποκαλείται, θα ευνοούνται πολιτικοί σχηματισμοί που συστρατεύονται πριν από τις εκλογές, κάτι που εκτιμάται ότι θα πλήξει τη δύναμη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo, το οποίο φοβάται ότι θα χάσει έως και 50 έδρες στη νέα βουλή με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Το νομοσχέδιο τώρα θα οδηγηθεί σ μια μυστική ψηφοφορία από τους ίδιους βουλευτές στην κάτω ιταλική βουλή, δίνοντας στους διαφωνούντες βουλευτές όλων των κομμάτων να το απορρίψουν, όπως συνέβη τον Ιούνιο σε προηγούμενη εκλογική πρόταση.
Η ψήφιση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και μια νέα ήττα του Paolo Gentiloni εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τον πρωθυπουργό, προκαλώντας ενδεχομένως και την παραίτησή του.
Αν εξασφαλίσει ωστόσο και αυτή την ψηφοφορία, το νομοσχέδιο θα χρειαστεί στη συνέχεια και την έγκριση της άνω Βουλή της Γερουσίας, όπου η κυβέρνηση της Gentiloni δεν έχει σταθερή πλειοψηφία.
Η Ιταλία αναμένεται να προχωρήσει σε εκλογές τον Μάιο του 2018, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το νέο σύστημα μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να οδηγήσει σε ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.