Η σορός του Τζούλιο Ρέτζενι, του 28χρονου φοιτητή Τζούλιο Ρέτζενι που βρέθηκε στην άκρη ενός δρόμου με εμφανή ίχνη βασανιστηρίων δέκα ημέρες μετά την εξαφάνισή του στο Κάιρο, έφθασε σήμερα στη Ρώμη, όπου οι αρχές απαιτούν την εξιχνίαση των συνθηκών υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατός του.
Εξαφανίσθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο Κάιρο, όταν βγήκε από το σπίτι όπου διέμενε σε πλούσια συνοικία της πρωτεύουσας για να πάει σε συνάντηση με έναν φίλο του. Το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τη σορό του φοιτητή. "Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης...αλλά επίσης για να δηλώσω τη βούληση της κυβέρνηση για να χυθεί φως το συντομότερο δυνατόν και για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ιταλοί ερευνητές βρίσκονται από χθες στο Κάιρο, ενώ νέα αυτοψία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στη Ρώμη, όπου η εισαγγελία άνοιξε έρευνα για ανθρωποκτονία κατ΄αγνώστων.
Το πόρισμα της αιγυπτιακής εισαγγελίας κάνει λόγο για πολλαπλά τραύματα και ίχνη εγκαυμάτων από τσιγάρο, ενώ ο ιταλός πρεσβευτής στο Κάιρο Μαουρίτσιο Μασάρι, διηγήθηκε στην Corriere della Sera τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στο νεκροτομείο.
"Είδα τραύματα, είδα εκχυμώσεις και εγκαύματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αγόρι αυτό χτυπήθηκε βάναυσα και βασανίσθηκε", είπε.
Η αιγυπτιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοικτές, ανάμεσά τους και του ειδεχθούς εγκλήματος, όμως τα κοινωνικά δίκτυα και οι διπλωματικοί κύκλοι του Καΐρου βοούν για την πιθανότητα περίπτωσης αστυνομικής βίας, σε μία χώρα όπου η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες κατηγορούνται συστηματικά ότι συλλαμβάνουν και κρατούν αυθαιρέτως, κακοποιούν και βασανίζουν ανθρώπους.
Το απόγευμα, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την ιταλική πρεσβεία στην Κορνίς του Νείλου, στο Κάιρο, για να αφήσουν λουλούδια και να ανάψουν κεριά στη μνήμη του ιταλού φοιτητή. Ορισμένοι κρατούσαν πανώ που έγραφαν: "Ο Τζούλιο ήταν ένας από μας και σκοτώθηκε σαν και μας".
"Θέλουμε να εντοπισθούν γρήγορα οι εγκληματίες", δήλωσε ο Χάλεντ Νταούντ, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης. "Δεν θέλουμε οι ξένοι στην Αίγυπτο να έχουν την εντύπωση ότι δεν μπορούν να βρίσκονται εδώ σε συνθήκες ασφάλειας", είπε κάνοντας λόγο για ένα «πολύ αρνητικό μήνυμα" μετά την επίθεση κατά του ρωσικού αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβριο και την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν κατά λάθος οκτώ μεξικανοί τουρίστες τον Σεπτέμβριο.
Ο Τζούλιο Ρέτζενι ήταν διδακτορικός φοιτητής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και έκανε έρευνες για τα αιγυπτιακά συνδικάτα μετά την εξέγερση του 2011 στην Αίγυπτο. Είχε επίσης γράψει και δημοσιεύσει με ψευδώνυμο άρθρα επικριτικά για την αιγυπτιακή ηγεσία.
Το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Il Manifesto και είχε ως θέμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητες συνδικαλιστικές ενώσεις στην Αίγυπτο του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι βασανιστές ήθελαν να μάθουν τις επαφές του στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που παρακολουθούσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ