Ιταλία: Απετράπη ή αναβλήθηκε για το 2023 η πολιτική κρίση;

Ιταλία: Απετράπη ή αναβλήθηκε για το 2023 η πολιτική κρίση;

Η επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα ήταν η καλύτερη δυνατή έκβαση για την Ιταλία, καθώς τα πολιτικά κόμματα της χώρας αδυνατούσαν επί μία σχεδόν εβδομάδα να συμφωνήσουν. Από την πρώτη ψηφοφορία υπήρχε το σενάριο της επιλογής Ματαρέλα ως ύστατη λύση στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο.

Το γεγονός ότι ο 80χρονος Ματαρέλα παραμένει Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα για τον επόμενο χρόνο, από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι παραμένει πρωθυπουργός και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την άνοιξη του 2023.

Ο Ματαρέλα επανεξελέγη Πρόεδρος με 759 ψήφους, στην όγδοη ψηφοφορία του σώματος των 1.009 εκλεκτόρων, κάτι που κατέστη δυνατό μετά την συμφωνία όλων των κομμάτων, εκτός της ακροδεξιάς, σε μία στιγμή που δεν ήθελε πολύ για να γίνει… ατύχημα. Όπου ατύχημα, θα μπορούσε να είναι η παραίτηση του Ντράγκι και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Πλέον, με τον Ντράγκι πρωθυπουργό, αφενός η Ιταλία θα συνεχίσει να εφαρμόζει το δικό της εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αφετέρου ο ευρωπαϊκός Νότος θα έχει έναν ισχυρό εκφραστή των θέσεών του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, έτσι ώστε να γίνουν πιο φιλοαναπτυξιακοί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αγορές υποδέχθηκαν πολύ θετικά το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκλογής προέδρου, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί έως το 1,29% και το spread με το γερμανικό 10ετές να πέφτει κοντά στις 130 μονάδες βάσης, από 150 μ.β. προηγουμένως.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι η αδυναμία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, μπορεί να επιτρέψει στον Ντράγκι να προχωρήσει ταχύτερα σε μεταρρυθμίσεις. Η Capital Economics, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ιταλία απέχει σχεδόν ένα χρόνο από τις πολύ σημαντικές βουλευτικές εκλογές και η προσπάθεια των κομμάτων να αναδείξουν τη δική τους ατζέντα είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στον Ντράγκι.

Ο βρετανικός οίκος σημειώνει επίσης είναι ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023 να παραιτηθεί ο Ματαρέλα και να μετακομίσει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο ο Ντράγκι. Θα πρόκειται για μία εξέλιξη που θα αυξάνει τις πιθανότητες να αποφύγει η Ιταλία στα επόμενα χρόνια την πολιτική αστάθεια και τις διαδοχικές πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, και με βάση τις δημοσκοπήσεις θεωρείται αδύνατο να υπάρξει κόμμα που θα εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του 2023, που συνεπάγεται ότι η πολιτική κρίση που απετράπη το περασμένο Σάββατο, ίσως τελικά απλώς μετατέθηκε χρονικά για τον επόμενο χρόνο.

Σε οικονομικό επίπεδο, η CE τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει μία ικανοποιητική ανάκαμψη, καθώς στο δ’ τρίμηνο του 2021 το ιταλικό ΑΕΠ φαίνεται πως έφτασε στο 1% από το προ πανδημίας επίπεδο, επίδοση χειρότερη από της Γαλλίας αλλά καλύτερη από της Γερμανίας. Ο οίκος δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον, κυρίως γιατί οι επενδύσεις βρίσκονταν ήδη 7% υψηλότερα από το προ πανδημίας επίπεδο στο γ’ τρίμηνο του 2021 με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι οι προβλέψεις που θέλουν την ανάπτυξη στο 6% φέτος και 4% το 2023 είναι υπερβολικά αισιόδοξες.