Ισραήλ: Νέες εγκαταστάσεις εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Νέες εγκαταστάσεις εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Στην κατοχή Ισραηλινών εποίκων περιήλθε ένα ακίνητο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, ενώ παράλληλα μια ισραηλινή ΜΚΟ κατήγγειλε την εγκατάσταση της έδρας μιας οργάνωσης η οποία δραστηριοποιείται ενεργά για τον εποικισμό σε άλλη συνοικία της παλαιστινιακής πλευράς της πόλης, που κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε το Ισραήλ.

«Ένα νέο κτίριο στα χέρια των Εβραίων στην Παλιά Πόλη», ανακοίνωσε με ικανοποίηση σήμερα η οργάνωση Ατέρετ Κοχανίμ («Το στέμμα των ιερέων»), η οποία δραστηριοποιείται για να περιέρχονται στα χέρια Ισραηλινών κτίρια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η οργάνωση έκανε λόγο για μια «αγορά», ενώ αντιθέτως οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν μια «κατάσχεση υπό την προστασία της αστυνομίας», καθώς και την επέκταση του εποικισμού, ο οποίος θεωρείται παράνομος από τη διεθνή κοινότητα, για την οποία αποτελεί ένα μείζον εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Από την κατάληψή της, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν έπαψαν να συγκρούονται για τον έλεγχο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ: οι Παλαιστίνιοι θέλουν να εγκαταστήσουν εκεί την πρωτεύουσα του κράτους που ελπίζουν να αποκτήσουν, οι Ισραηλινοί θεωρούν την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Για την εγκατάσταση σε ακίνητα όπου ζουν Παλαιστίνιοι, ή που ανήκουν σε Παλαιστίνιους, οι έποικοι προσκομίζουν συμβόλαια αγοράς των ακινήτων αυτών, ή ενεργούν βάσει ενός νόμου που έθετε υπό την ευθύνη του κράτους του Ισραήλ όλα τα αγαθά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα είχαν εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της σύρραξης του 1948. Ενίοτε χρησιμοποιούν Παλαιστίνιους που δρουν ως αχυράνθρωποί τους και εταιρείες-βιτρίνες, καταγγέλλουν οι υπερασπιστές του παλαιστινιακού χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Ατέρετ Κοχανίμ δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο σε συνοικίες μέσα ή στα όρια της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκονται ιεροί τόποι και των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών. Η ίδια διαβεβαιώνει ότι απλώς και μόνο «διευκολύνει τις αγορές» των ακινήτων όπου εγκαθίστανται έποικοι.

«Το κτίριο θα υποδεχθεί τρεις ή τέσσερις οικογένειες Εβραίων και σπουδαστές σε γεσίβα (ταλμουδικά ιεροδιδασκαλεία)», συνέχισε η οργάνωση, η οποία καταμετρά πάνω από 1.000 Εβραίους που έχει συμβάλει να εγκατασταθούν στη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης και πάνω από 4.000 στην εβραϊκή συνοικία—η τελευταία θεωρείται συνοικία εποίκων από τη διεθνή κοινότητα.

Από μερικές εκατοντάδες που ήταν το 1967, οι Ισραηλινοί έποικοι είναι πλέον περίπου 195.000 επί του συνόλου των 450.000 κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ταυτόχρονα, η ισραηλινή ΜΚΟ Ειρήνη Τώρα κατήγγειλε «την ανέγερση ενός τεράστιου κτιρίου το οποίο ονομάζεται η Κατοικία της Αμανά στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», όπου θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης Αμανά («Σύμφωνο»), «ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δρα ενεργά για τη δημιουργία ή την επέκταση οικισμών και βρίσκεται πίσω από πολυάριθμους οικισμούς χωρίς άδεια στα (κατεχόμενα Παλαιστινιακά) Εδάφη». Η ανέγερση οικισμών χωρίς την άδεια των αρχών είναι παράνομη βάσει του νόμου στο Ισραήλ.

Η οργάνωση Ειρήνη Τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, όπως τη χαρακτηρίζει, πως «κάνει τη βρόμικη δουλειά», προχωρώντας στην «απαλλοτρίωση από τους Παλαιστίνιους ιδιωτικών εκτάσεων μέσω μιας παράνομης διαδικασίας για να τις παραχωρήσει στην Αμανά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ