Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας με 40 νεκρούς στην Καμπούλ

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας με 40 νεκρούς στην Καμπούλ

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Καμπούλ, στο γραφείο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Afghan Voice και κοντά σε σιιτικό πολιτιστικό κέντρο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που αναφέρει πως χρησιμοποίησε τρεις βόμβες, τις εκρήξεις των οποίων ακολούθησε επίθεση καμικάζι.

Σύμφωνα με το Reuters, η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πρωινής συζήτησης σε πάνελ για την 38η επέτειο της σοβιετικής εισβολής όπου παρευρίσκονταν πολλοί φοιτητές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ismail Kawosi, δήλωσε πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 41 ενώ οι τραυματίες τους 48. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Feda Mohammad Paikan ανέφερε πως 35 πτώματα στάλθηκαν στο παρακείμενο νοσοκομείο Ιστικλάλ ενώ πλάνα της τηλεόρασης έδειξαν ότι πολλοί από τους τραυματίες φέρουν βαριά εγκαύματα.

«Σημειώθηκαν δύο εκρήξεις. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης αλλά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Afghan Voice (Η φωνή του Αφγανιστάν) ήταν στην περιοχή αυτή καθώς και ένα τζαμί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Najib Danish.

Ο δημοσιογράφος του πρακτορείου, Sayed Abbas Hussaini ανέφερε πως φάνηκε να ακούγονται περισσότερες από μία εκρήξεις, αμέσως μετά από την αρχική έκρηξη στην είσοδο των γραφείων και πρόσθεσε πως ένας δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν.

Φωτογραφίες που στάλθηκαν από μάρτυρες δείχνουν ότι είχε σημειωθεί μεγάλη ζημιά στο κτίριο, σε μια περιοχή με έντονη παρουσία σιιτών μουσουλμάνων στα δυτικά της πρωτεύουσας ενώ στο έδαφος κείτονταν νεκροί και τραυματίες.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως άνθρωποι έτρεχαν μέσα στο κτίριο μετά την πρώτη έκρηξη που σημειώθηκε και εκείνη τη στιγμή βρέθηκαν εν μέσω των δύο εκρήξεων που ακολούθησαν και οι οποίες προκάλεσαν βαριές απώλειες.

Σημειώνεται πως η επίθεση, η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έρχεται ένα μήνα μετά την επίθεση σε τηλεοπτικό σταθμό στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Φωτογραφίες: AP