Το Isis ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νέα Υόρκη - Επιμένει στη θανατική ποινή ο Trump

Το Isis ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νέα Υόρκη - Επιμένει στη θανατική ποινή ο Trump

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, με όπλο ένα ημιφορτηγό και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας al-Naba, που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση, αναφέρεται ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης «είναι ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου». Η εφημερίδα δεν προσθέτει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Την ίδια στιγμή, ο Donald Trump τάχθηκε και πάλι υπέρ της επιβολής θανατικής ποινής στον συλληφθέντα 29χρονος Ουζμπέκο Sayfullo Saipov, ο οποίος κατηγορείται ως ο δράστης της επίθεσης, κάτι που φέρεται να έχει παραδεχθεί και ο ίδιος. Επίσης, επανέλαβε την αντίθεσή του στο σύστημα χορήγησης βίζας, βάσει του οποίου ο Saipov εισήλθε σε αμερικανικό έδαφος το 2010 και έλαβε πράσινη κάρτα. 

«Θα προτιμούσα να στείλω τον τρομοκράτη της Νέας Υόρκης στο Γκουαντάναμο, αλλά στατιστικά αυτό απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι να περάσει από το ομοσπονδιακό σύστημα (απονομής δικαιοσύνης)», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος τω ΗΠΑ, για να προσθέσει: «Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να τον κρατήσουμε εδώ που διέπραξε το ειδεχθές αυτό έγκλημα. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ!».

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, επανέλαβε την κατηγορηματική του αντίθεση στην θανατική ποινή. «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα άτομο που πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχε καταδικαστεί σε θάνατο ο Dzhokhar Tsarnaev, το ένα από τα δύο αδέλφια τσετσενικής καταγωγής που ήταν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στον μαραθώνιο της Βοστόνης, το 2013, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 260. Ο Tsarnaev είναι μάλιστα ο μοναδικός από τους 61 θανατοποινίτες που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ ο οποίος σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Φωτογραφία από Associated Press